Vänneån, (Vännån)

Vänneån (Vännån), å som rinner upp i Vännesjön i sydvästra Småland, intill Hallandsgränsen. 22 km nordöst om Knäred och 21 km norr om Markaryd. Ån rinner genom skogsmark, skogen består av både löv och barrskog.

Längs ån finns en del vindskydd och grillplatser i ordningställda.

Rinner söderut ner mot Vivljunga, där viker den av mot sydväst. Mynnar ut i Lagan vid kraftverket i Knäred (Parken)

Arter: Stationär öring, (både utplanterad och naturligt reproducerad öring), regnbåge (rymlingar och från utplanteringar), abborre, gädda.

Vänneån är ett klassiskt flugfiskevatten. Omtalat i ”äldre” fiskelitteratur, bl.a i Preben Torp Jacobsens bok ”Torrflugefiske”. Det var även i denna ån som den världsberömda flugan Rackelhanen skapades av Kenneth Boström. Det var även Kenneth Boström som drev ett miljöprojekt på 1970-talet ihop med Tommy Bengtsson och Vänneåns FVO Bror Johansson. Då det bl.a sattes in kalkningsstationer i ån.

Fiskesäsong (2017): 1/4-30/9

Försäljningsställen för fiskekort:
ifiske.se
Pertec, (Järnaffär) Knäred
Martin Ahlström, Sunnedamms Sportfiske, Trälshult
Markaryds Sportfiske, Markaryd
Skeensgården, Vivljunga
Flammabadet, Knäred
Ekebackens Konferenscenter

Info om Vänneåns FVO: består av Vänneån samt ett femtontal sjöar. Området är glest befolkat och delvis ren vildmark, med både älg och rådjur. Fiskeplatserna är välskötta och vid flera av sjöarna finns badplatser, grillplatser, fina strövområden och möjlighet att hyra båtar. En intressant vildmarkssjö är Ljungsjön, där det enbart finns öring och röding. Ett lämpligt utflyktsmål för hela familjen är Össjöasjön med långgrund sandstrand, omklädningshytter, grillplats och bra parkeringsmöjligheter. I Vänneån finns både vild och utplanterad öring. I området ingår även Grysshultasjön med fint gädd- och abborrfiske.