Stockholms Skärgård

Stockholms skärgård erbjuder ett unikt, spännande och omväxlande fiske och är mycket fiskrik. Det är fritt handredskapsfiske (mete, spinn, pimpel, fluga) i skärgården. Trollingfiske, dragrodd och angelfiske är metoder som inte är fria på enskilda vatten och kräver därför tillstånd från den enskilda fiskerättsägaren. Med mellan 30000 och 35000 öar, holmar och skär är Stockholms skärgård en speciell plats att vistas i.

I skärgårdens bräckta vatten finns både sötvattensarter som abborre, gös och gädda, tillsammans med marina arter som strömming och torsk.

Stockholms skärgård är vidsträckt, från de innersta vikarna till havsbandets kobbar och skär. Fiskemöjligheterna är nästan oändliga. kartmässigt är det svårt att avgänsa vad som räknas tll Stockholms skärgård, men inofficiellt anses området sträcka sig från Arholma i norr cirka 150 kilometer utefter Upplands och Södermanlands kust till Landsort i söder och i väst-ostlig riktning från Stockholms fastland cirka 80 kilometer österut till i höjd med Svenska Högarna. Skärgården utanför Stockholm brukar delas upp i två huvuddelar, den norra delen med Vaxholm som centralort i söder och Norrtälje i norr, respektive den södra delen med Dalarö som centralort i norr och Landsort i söder. Skärgården mellan Vaxholm och Dalarö och österut brukar benämnas den mellersta skärgården. Ibland räknas hela landskapen Upplands och Södermanlands skärgårdar till begreppet Stockholms skärgård, det vill säga från trakterna av Gräsö till söder om Oxelösund

Vattendjupet i Stockholms skärgård ut till i höjd med Svenska Högarna ligger i genomsnitt inom maximalt 20–35 meter med enstaka djupsänkor på 50–80 meter upp till maximalt 100–110 meter i till exempel Uddjupet och Möja västerfjärd. De största djupen återfinns inom Landsortsdjupet, ett snävt område cirka 15 nautiska mil rakt österut från Landsort, som också utgör det djupaste området i Östersjön, med djup på mellan 440–460 meter

Det nappar ofta bra. Storgäddan, gös och strömming fiskas med fördel under vår och försommar. Abborren går grunt mitt under sommaren och kan metas från bryggor och stränder. Den lite mindre gäddan är vanligast under sommaren. Stockholms skärgård har också rykte om sig av att vara ett av världens bästa gäddvatten. Under höst och vår är det gott om stor havsöring. Havsöringen, som hör till den kalla årstiden, är sportfiskarens högvilt.

Isfisket i skärgården omfattas av det fria handredskapsfisket. Det betyder att man kan isfiska med ett spö i skärgården, i Mälaren och överallt i Stockholmsregionen. Vill man däremot ha möjlighet att använda flera spön per person kan detta enbart ske där man har köpt fiskekort – i endera någon av länets små sjöar där fiskekort kan köpas. Eller när det handlar om fiske i Mälaren eller i skärgården – bara i särskilda områden som omfattas av TDA-fiskekort eller annan privat upplåtelse från vattenägaren.

TDA-kortet säljs i välsorterade sportfiskebutiker och finns i flera prisklasser. I fiskekortshäftet finns ca 40st avgränsade områden i skärgården och Mälaren där Trolling Dragrodd och Ismete är tillåtet med flera spön. Varje kort är personligt.

Läs om vilka fiskeregler som gäller inom Stockholms skärgård: Fiskeguide Stockholms skärgård utg. 2012 (För senaste versionen av reglerna besök länstyrelsens hemsida)


Båtramper:
Cirka två kilometer söder om Lindholmen vid bron mellan fastlandet och och Mörkö, där det går att sjösätta bärbara små båtar. Avfart Järnamotet från E4:an.

Norrtälje: Gräddö hamn, Räfsnäs brygga, Spillersboda hamn, Solö brygga  Furusundsvägen, Bromskär Blidö, Blidö Färjeläge.

Österåker: Linanäs, Ljusterö, Färjeläget till Ljusterö.

Danderyd: Framnäsviken, Svalnäsvägen.

Sollentuna: Edsviken vid Segeludden.

Stockholm: Djurgården vid Djurgårdsbron.

Nacka: Lännerstasundet, Ångbåtsväg.

Värmdö: Sollenkroka, v. ångbåtsbryggan, Löknäs Djurö, Strömma handel, Saltarö gamla ångbåtsbryggan.

Tyresö: Båtklubben vid Breviksmaren.

Haninge: Spirudden Åva, Vadviken Dalarö, Askfatshamnen Dalarö, Karlslund Dalarö, Gålö – Finkarudd, Gålö – Morarna.

Nynäshamn: Nickstaviken Änggatan, Wik in Marina (tel.bokn.), Fiskehamnen, Ragnsta båtklub.

Botkyrka: Färjeläget Skanssundet, ev. bom.

Södertälje: Färjeläget Skanssundet, Mörkö.

Järfälla: Stäket – Uddnäsvägen.

Stockholm: Dianelund Skanstull, Kanan – Kanans väg, Äppelviken – Klövervägen.

Solna: Ulvsundasjön Huvudsta strand.

Ekerö: Karlskär-badet.

Södertälje: Sandviken.


Fiskeguider, fiskecharter


Berras Sportfiske & Fiskeguidning
Guidade fisketurer och en upplevelserik dag i Stockholms vackra skärgård med omnejd. Jag guidar er till platser där de riktigt stora fiskarna finns och får sedan professionell och högkvalitativ hjälp med att fånga fiskarna.

Johan Broman Tackle & Event AB
Jag erbjuder heldags eller halvdags fiskeguidningar i Stockholms skärgård eller arrangemang skräddarsydda utifrån era önskemål. Vi fiskar på gädda, gös, havsöring och abborre.

Catch & Relax all slags fiskearrangemang i Stockholms Skärgård.

FiskeDan, Fiskeguide i Stockholms skärgård och Mälaren. Vi fiskar gädda, gös, abborre och havsöring. Välkommen ombord på en trevlig fisketur med FiskeDan. Både företag/konferens och privatbokningar.

Fiskeresor.nu /Gonefishing, arrangerar guidat fiske i Stockholms skärgård, efter gädda, abborre och havsöring.

Tomas Henriksson Guidat sportfiske från Studsvik/Trosa skärgård upp till Stockholms skärgård och även södra Mälaren. Både företagsevent och privatpersoner är välkomna. Fångstgaranti.

JH Fiske Är ni ute efter gädd- eller abborrfiske så hjälper jag gärna er att försöka fånga er drömfisk. JH Fiske har många års erfarenhet av fiske runt Roslagen och Mälaren.

Lindahl Fiske & Natur Guidat sportfiske på bl.a gädda, havsöring, gös och abborre i hela Stockholms Skärgård från Trosa i söder till Grisslehamn i norr samt på Mälaren.

Manges fiske, fiskeguidning i Mälaren, Hjälmaren och skärgården

Trosa fiskeguide Gäddfiske specialisten som fiskar Stockholm till Nyköping, men guidar även på lax, havsöring, gös och abborre.

Peter Törnqvist, trolling- och spinnfiske i hela Stockholms skärgård, Mälaren, Vänern, Vättern, Landsort.


Boende/Logi


Fredriksborg Hotel

Furusund Värdshus

Grinda Wärdshus/stugby/vandrarhem


Redskapsbutiker


Huntyard & Berras