Råstojaure
(Rostujávri, Rostujavri, Rostujärvi)

Sjö i nordvästra Lappland mot gränsen till Norge. 678 m.ö.h. Ligger i väglöst land, bara ett par mil söder om Treriksröset och ganska exakt 100 km norr om Kiruna. Sjön avvattnas av älvarna Råstoätno i öster och Råstoälven i väster. Området runt sjön består främst av sandåsar och myrar. Hela detta geografiska område där sjön bara är en liten del kallas i folkmun för Sandåslandet. Råstojaures västra del ligger i Norge och ingår i Övre Dividals nationalpark. För att ta sig till sjön får man aningen vandra (längs utmärkta vandringsleder) eller utnyttja någon av de med mer moderna färdmedel som t.ex fiskeflyg eller skoter.

Sjön har en fin population av både röding och harr och i de omgivande älvarna och bäckarna så finns det även öring. Harren i sjön är känd bland många sportfiskare för sin storlek. Den största i Sverige spöfångade harren vägde 3,350 kg, fångad på spinnfiske i Råstojaure 1966-07-06 av Henry Lundbergh från Långviksmon. Antalet insektarter är begränsat till några få arter men trots det kan väldigt intensiva kläckningar förekomma.

Fisket i sjön sker mestadels från båt men det går även bra att fiska från land. Bästa tiden är vanligtvis från början på juli till mitten på augusti.

Även vinterfiske är populärt här. Rostujávris kanske mest kända varumärke är pimpelfiske efter röding och harr på våris från mitten av mars till början av juni.

För mer information angående fisket och fiskecampen kontakta Kiruna Lappland Turistbyrå.


Externa länkar

http://www.rostujavri.com/