Ängesån

Ängesån är en relativt grund och mindre skogsälv med något humusfärgat vatten. Ca 130 km lång. Sveriges största skogsälv. Biflod till Kalixälven. Upprinner i området strax öster om Gällivare, bildas genom att Vettasjokki och Valtiojoki rinner ihop. Rinner mot sydost genom samhällena Ullatti, Ångesån, Gyljen/Vännäsberget för att till sist mynna ut i Kalixälven vid Överkalix. Älven anses som mycket lämpad till flugfiske.

Känd för sitt mycket fina laxfiske. Laxen kommer normalt upp i älven efter midsommar och erbjuder ett bra fiske fram till förbudstiden. Älven är lättåtkommllig då det går skogsbilvägar på båda sidor om älven. Laxen stiger i hela älven.

Ängesån erbjuder även fint harrfiske, ån har bl.a. varit innehavare av det svenska rekordet för spöfångad harr.

Långgrunda stränder och vadarvänliga bottnar gör området till rena paradiset för flugfiskaren, men det finns också gott om smultronställen för spinnfiskeentusiasten. Älven faller med endast 60 meter på åtta mil, så långa sel växlas med härliga forsar och stryk där du kan finna den storvuxna Ängesålaxen. Laxar på över 20 kilo har fångats, men det är vanligare med en standard runt tio kilo.

Här kan vara lax redan i början av juni, men normalt är bästa tiden omkring midsommar, beroende på vattenföring.

Fiskarter: Lax, öring, harr, gädda, abborre, braxen, lake m.fl.

Större biflöde: Linaälven, Pierujoki, Tvärån.


Ullatti FVOF

http://www.ullatti.se

Ca 26 000 hektar stort område ca 55 km sydöst om Gällivare, utmed väg 394. Erbjuder fiske i bl.a Ängesån med tillflöden (harr, öring och lax), Pierujoki med tillflöden, Aksujoki med tillflöden och flera andra fiskevatten.

Sträckan  i Ängesån startar ungefär vid koordinaten 7459735, 789956 SWEREF99 TM (nord, öst) och slutar nerströms vid koordinaten 7443761, 801416 WEREF99 TM (nord, öst)

Fiskekort bl.a genom IFiske.se.


Ängeså Fiskevårdsområde

En ca 80 km lång sträcka som börjar någon kilometer upp efter Linaälv för att sedan mynna ut i nationalälven Kalix älv och centralorten Överkalix. Efter sträckan finns ett tjugotal forsar. Några av de mest välkända är Linafallet (16 meter högt), Gärdforsen, Lappforsen, Storstenforsen, Årforsen, Vääriniva, Sistkost, Älgforsen, Utterforsen och Långforsen. Rekommenderas lite extra gör även biflödet Tvärån som är särskilt uppskattat för sitt lättillgängliga och fina harrfiske.

Ängesån i Överkalix kommun i Norrbotten är en lax-, och harrfiskepärla av mycket hög klass som hör till de minst exploaterade. Den mer än sex mil långa och omväxlande fiskesträckan erbjuder ytterst goda möjligheter för storfiskaren att hitta sitt eget ostörda fiskeparadis. Här finns både strömmande och lugnare vatten, större och mindre forsar och en mängd lockande pooler.

Mest omtalat i Ängesån är den specifika och stridbara vildlaxen som endast går upp just här. Men ett tips är att förse sig med rejäla redskap – den korta och kraftiga kroppen gör ängesålaxen till ett explosivt kraftpaket som många fiskare bara drömmer om att få möta! Samtidigt håller också harrfisket en förstklassig standard. På senare år har man observerat en ökande och allt grövre harrstam, och numera lockar den sortens fiske lika mycket som laxen.

Stränderna kring Ängesån är långgrunda med vadarvänliga bottnar, vilket förstås passar flugfiskaren. Ett väl utbyggt skogsbilnät efter älvens bägge sidor gör det enkelt att ta sig ut till fiskeställena. Forsar och stigar är väl utmärkta genom skyltar. I området finns också ett tiotal vindskydd, omkring trettio eldstäder och fyra kojor för kortare pauser.

För mer info om Ängesån FVO gå till hemsida: http://www.angesan.se