Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Svenstorpssjön -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Skåne

blå linje

Sjö strax sydost om Perstorp. Ca 4-5 km från Perstorp centrum. Sjön ingår i samma vattensystem som Rönneå, Ybbarpsån och Henrikstorpssjön. Svenstorpsbäcken som avvattnar sjön rinner ihop med Ybbarpsån som i sin tur mynnar ut i Rönneå vid Herrevadskloster.
Vattenväxligheten i sjön består till stor del av vass och näckrosor, men bara inne i vikarna och runt öarna. Mest är det kanske mjukbotten men runt öar, uddar och djuppartier kan du hitta en hel del grusbotten. Tillgängligheten från land är begränsad så båtfiske är att rekommendera. Största djupet i sjön är ca 4,5 meter och medeldjupet ligger på ca 2 meter. Hela sjön är fågelskyddsområde. Sjöareal: ca 0,28 kvadratkilometer. 93 m.ö.h.

Sjön är kanske mest känd bland sportfiskare för sitt eminenta karpfiske. Bl.a har fjällkarp på 13,12 kg har fångats i sjön.

Arter: Abborre, mört, fjällkarp, spegelkarp, gädda, gös, sutare, karp, ål, sarv, braxen.

Fiskekort: Köpes på Svenstorpsvägen 2, Västra Torup, här kan du även hyra båt.

Fiskeregler: Fiske är ej tillåtet vid badplatser samt vid sjöns södra strand, alla former av båtmotorer är förbjudna.

Vägbeskrivning: Från Perstorp kör man väg 21 österut mot Hässleholm, efter ca 7 km strax innan man kommer fram till Västra Torup svänger man in till höger där det står Svenstorp på en gul skylt. Sen tar man första vägen till vänster och följer den till man kommer till en lada, där man tar till höger om man skall köpa fiskekort. Sen följer man vägen i ca 1 km tills man kommer ner till en informationstavla vid sjön.

 

blå linje

Svenstorpssjön på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Svenstorpssjön

Notiser om Svenstorpssjön

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

-----

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Hässleholms Turistbyrå

 

Externa länkar

-----

 

Fiskeartiklar om Svenstorpssjön

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Svenstorpssjön till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2014-09, Andre:
Efter ett uppehåll på 2 år från allt vad fiske har att erbjuda på grund av extremt mycket jobb så tog jag mig friheten att ta semester hela september månad. Bestämde mig ganska snabbt att jag skulle spendera mycket tid bakom karpspöna och tog då kontakt med en kompis vid namn Alexander. Bestämde att vi skulle testa ett av våra gamla favoritvatten, Svenstorpssjön, som vi har haft bra utdelning i innan. Fiskade mellan 2/9-7/9. Vi visste inte riktigt vilket bete vi skulle köra, och då fick jag kontakt med Darrell och han föreslog att jag skulle testa Factor VII från SplashBaits och hans förslag var minst sagt helt perfekt – Fisken bara älskade detta bete och med en 18mm Factor VII toppat med en White Chocolate så går inga karpar säkert!

<xx><

Från 2010-05:
Vattenväxligheten i sjön består till stor del av vass och näckrosor, men bara inne i vikarna och runt öarna. Använd väl tilltagen utrustning eftersom det finns stor risk att fisken går fast sommartid. Mest är det mjukbotten men runt öar, uddar och djuppartier kan du hitta en hel del grusbotten. Mellan land och lilla ön finns två gamla rösen på botten som kan vara heta. Du behöver nödvändigtvis inte fiska enbart på hårdbotten. Även fiske över dybotten ger ofta karp.

Tillgängligheten från land är begränsad - använd gärna båt. Sjösättning kan ske vid båtplatsen i sjön där det också finns sparsamt med parkeringsmöjligheter. Tidigt på våren kan du fånga karparna inne i vassvikarna.

Även sommar och höst kan du fiska nära land eller relativt grunt på 1-2 meter. Öarna är populära platser där det fångas en hel del fisk. Det är ont om fiskeplatser eftersom det råder fiskeförbud på hela södra sidan och norra sidan är fylld med stugor. Lättast är att hyra en båt och ta sig ut till någon av öarna, annars är det i stort sett bara viken och udden i nordöstra delen av sjön som du kan sitta på.

Vårfisket är mycket bra och det går att fånga karp ganska tidigt på säsongen, när det är stendött i andra vatten.

De flesta boiliesmaker från sött till stinkare ger karp men ett hett tips från expertisen är jordgubbsboilies.

Behöver du proviantera finns affärer i Tyringe eller Perstorp några kilometer från sjön.

Framtidsutsikterna för karparna är mycket goda då medelvikten ökar sakta men säkert med åren. Dessutom har en hel del nya karpar satts ut. Mestadels gammal fjällkarp men det finns spegelkarp av yngre årgång. Medelvikten är på ca 8 kilo och de flesta karparna ligger runt 7-10 kilo.

<xx><

Från 2011-12-29
Svenstorpssjön kom tidigt i fokus när det gällde målinriktat mete efter karp. Redan 1976 var det ett gäng fiskare ur specimenklubben FK Balans med bland annat Arne Broman i spetsen som hade ett lyckat fiske efter karp. Sjön ingår i samma vattensystem som Ybbarp- och Henrikstorpssjön. Sjön tillhör väl de mer lättfiskade vattnen vi har och man brukar sällan gå lottlös därifrån. Där har varit karp från början, men beståndet har även utökats av stödutsättningar. Huvuddelen av karparna är fjällkarpar, men där finns även en del spegelkarpar.

Bottenförhållandena är på de flesta ställen grus och stenbotten, men där finns även en del mjukare partier i sjön. Det brukar inte vara något problem med ”snags” på botten utan den är oftast rent på fiskeplatserna. Största djupet i sjön är ca 4,5 meter och medeldjupet ligger på ca 2 meter. Man behöver oftast inte fiska så särskilt långt ut utan normala kastavstånd duger gott. Badplatserna i sjön bör ej fiskas under badsäsong pga konflikter med badgäster och stugföreningen. Hela södra ändan av sjön är det fiske förbjudet. Fisketrycket på sjön är inte enormt och de senaste åren har det blivit färre besökare där. För tre till fyra år sedan var det ett gäng som fiskade frekvent där med en hel del landad karp.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser