Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Lainioälven -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Lappland / Norrbotten

blå linje

Biflod till Torne älv i norra Lappland och västra Norrbotten. 266 km lång. Kallas även Urälven.

Bildas där älvarna Råstoätno (Rostueatnu) och Tavvaätno (Dávvaeatnu) flyter ihop. Råstoätno rinner i sin tur upp i sjön Råstojaure, 678 m.ö.h. på kalfjället intill gränsen till Norge. Lainio flyter sydöst genom byarna Övre Soppero - Lainio - Kangos och flyter ut i Torneälv strax norr om byn Lovikka.

Älven flyter långa bitar genom väglöst land och erbjuder ett verkligt vildmarksfiske. En mycket lämplig älv att bedriva en sk driftfisketur ifrån, antingen med kanot eller gummibåt.

Lainio är nog mest känd för sitt mycket fina laxfiske, men bjuder även på bra fiske både på harr, öring och gädda.

Fiskarter: lax, harr, gädda, sik, lake, öring, abborre.

Fiskeområde:

Kirunakortet: gäller från Övre Soppero upp till Råstoätno med endast två område undantagna.

Sveaskog område

Sopperos Byars Samfällighet: Sträcka uppströms Övre Soppero.

Lainio Bysamfällighet

Oksajärvi FVO Ca 5 km av Lainio älv.

Kangos FVO: ca 34 km av älven. Området gränsar till med Lovikka byavatten/Tornefors sportfiske område i söder och SVEA fiskeområdet i norr.

 

blå linje

Lainio Bysamfällighet

Laxfiskesträckor:
Taanikurkkio Några kilometer nedströms Camp Tystnaden i Lainio har naturen skapat en kanjon, den förföriska Taanikurkkio. Taanikurkkio är Lainioälvens pulserande hjärta och laxfiskarens Shangri-La.
På sina 10 kilometer rymmer denna sagolika del av älven otaliga; djupa höljor, vassa strömkanter, spegelblanka forsnackar och otämjda forsar - alla fantasiska fiskeplatser med stora chanser till hugg om de fiskas på rätt sätt. Det är nästan så man undrar om inte Moder Jord hade laxfiskaren i sina tankar när hon skapade Taanikurrkio.
När denna del av älven är mycket svåråtkomlig genom sina klippformationer färdas man här nedströms med guider i en flotte, detta gör att man har möjlighet att komma åt alla platser på sträckan. Endast du sätter gränserna när du flyter fram genom polerna "Jarvis" eller "the Frenchman".

Väkkäräkoski Ca 2 kilometer efter det att Taanikurrkio slutar tar nästa forssystem vid: Väkkäräkoski. Har byter älven helt karaktär, de väldiga forsarna och branta klipporna övergår till ett mer stillsamt vattenflöde med gräsbevuxna strandkanter.
Väkkäräkoski har länge varit en "het" laxfiskeplats och fiskar som hugger på den omtalade forsnacken förnekar sig inte när de tömmer rullen på backing.

Lannavara-Lainio En mycket intressant sträcka av älven som likt Taanikurkkio är svåråtkomlig och likaså i det närmaste helt befriad från fisketryck. Hela sträckan är 44 kilometer lång och bjuder laxfiskaren till synes oändliga fiskemöjligheter i bland annat Hivvetkoski, Rengärdet, Vaikkoniva, Temmikkikoski, Markkakoski med fleral.

Älven är ömsom strid och ömsom lugn i sin karaktär och har en mycket påtaglig vildmarkskänsla. Flotten är även här ett oumbärligt fortskaffningsmedel som låter fiskaren komma nära såväl natur som fisk och fiskeplatser. Turen är avsedd att ha två övernattningar innan man återigen anländer till Camp Tystnaden.

För mer info gå till: http://www.lainiobysam.se

 

blå linje

Sopperos Byars Samfällighet

Sträcka uppströms Övre Soppero.

Korten kan bl.a. köpas av: Lannavaara: Kristallen AB Handlarn, Övre Soppero: Blinds Bensin och Kiosk, Vittangi: OK/Q8, Kiruna: Vildmarkshörnan på Föreningsgatan.

Mer info kan fås på: http://sopperobyar.se

 

blå linje

Kangos FVO

Ca 34 km av älven. Området gränsar till med Lovikka byavatten/Tornefors sportfiske område i söder och SVEA fiskeområdet i norr.

Korten kan bl.a. köpas på Pajala Turistbyrå, Ica Nära Kangos

Mer info kan fås på: Kangos FVO

 

blå linje

Lainioälven på Sverigekartan

Områdeskarta

Fisketips

Artiklar om Lainioälven

Notiser om Lainioälven

 

blå linje

Fångststatistik (rapporterad fångst):

2012:
Bl.a lax på 23 kilo fångades på vobbler den 31 juli, och en lax på 20 kilo den 19 juli.

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Lainio Vildmark (Camp Tystnaden)

Lapland Tourist & Service, guidade catamaran fisketurer.

 

Boende/Logi

Lainio Vildmark (Camp Tystnaden)

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Kiruna Turistbyrå

Pajala Turistbyrå

 

Externa länkar

Kangos FVO

Lainio Vildmark

 

Fiskeartiklar om Lainioälven

Tvåhundramilslaxen
Tänk att kunna fisk aöring, harr och lax i samma älv och dessutom i fjällmiljö! i Lainioälven finns möjligheten, i denna artikel berättar Stefan Kaasalainen om en resa många v oss drömmer om. Artikel som finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 3, 2016.

<xx><

Fluga i vildmark, bok av Carsten Lorange
Författaren Carsten Lorange har med flugspö och kamera uppsökt några av de mest avsides liggande trakterna av vår fjällvärld och berättar om spännande fisketurer i jungfruliga vatten. Han har utforskat de övre svårtillgängliga delarna av Laisälven och gjort vidsträckta färder i tundramarkerna längst uppe i norr, bl.a. i Lainioälvens källflöde. Hans spännande skildringar av fisket och livet i vildmarken ledsagas av en lång rad intressanta fotografier.

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Lainioälven till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Insänt av Lars 2010-08:
Utrustning för Lainio: Standardutrustning for Lainio- och Torneälv är tvåhandspö mellan 12,6 och 15 fot. Enhandspö från klass 7 och uppåt. Flugrullen ska rymma minst 100 meter backing och fluglinorna anpassas naturligtvis efter rådande vattenforhållanden. Tidigt på säsongen gäller sjunklinor och framåt juli och augusti intermediate eller sinktip. Lämplig tafs är från 0,30-0,50 beroende på vattenforhållanden. Jag fiskar med ett 15-fots spö, funkar fint med sjunklinor, spöt skall vara vindtåligt och bra att menda med. - Rullarna jag använder är laddade med minst 200 meter 30-punds backing. Favoritlinan är en Multi Tip som består av en flytlina med spetsar till sjunk 6. Jag använder gärna polyleader-tafsar tillsammans med spetsarna. Gärna 6-9 fot superfast eller extra superfast polyleader. Då dyker spetsen betydligt bättre, självklart med en relativ kort tafs på cirka 0,5-1 meter. Jag föredrar en tafs dimension runt 0,30-0,38. En tafs i mindre diameter skär ju bättre genom vattnet än en grövre.

Flugval: I min flugask finns ett tiotal flugmönster som täcker de flesta behoven. Några favoriter är Patakorva, Den vanlige och Silver Grey. Det är först och främst storlek och siluett som är avgörande. Fisket inleds vanligtvis forsta juni för att sedan hålla i sig till slutet av augusti. I början av juni är ofta fisket tufft med högt och kallt vatten. Vattnet brukar då även vara svagt humusfärgat och färger som gul, orange röd, brun fiskar effektivt. Senare på säsongen när vattnet blir varmare och klarare foredrar jag färgerna grå, blå, gul och svart. Under det rena nattfisket är det mörka flugor som gäller. - En uppsättning av fem- tio olika flugmönster som är bundna i olika storlekar täcker de flesta forhållande. Vad flugorna heter spelar ingen roll, bara man själv tror på dem!

Andra bra flugor är: Jakobs laxzonker och Stridsmans killer.

Övriga tips: När inte någon annan får fisk, våga bryta mönster och ändra taktik! Byt linor/spetsar ofta. Det är viktigt att få flugan på rätt djup. I somras fiskade jag på två laxar som inte ville ha flugan på en flyt/s3. Jag ändrande till en flyt/s8 och tog båda två. Leta också reda på ställen där laxen inte har sett så många flugor, gärna svårtillgängliga platser.

<xx><

Om du fiskar harr och öring med fluga är klass 6–7 lagom, men du kan naturligtvis få ett extra spännande fiske om du går ner till klass 4 eller 5.

Flugor som fiskar bra i Lainioälven är t.ex:
Europa 12
Rackelhane
Royal Coachman
Black Gnat
Harörat kan imitera en nattsländepuppa och fungerar vid många tillfällen när annat sviker.
Nymfer, inte alltför stora och gärna i mörka färger.

<xx><

När det gäller spinnfisket efter harr och öring bör du kunna kasta med små eller medelstora Rapala eller spinnare/små skeddrag på 7–20 g. Är du ute efter lax behöver du ta med några rejälare don också, framför allt vill du nog kunna kasta litet längre.

<xx><

Utrustning för laxfiske i Laino by:

Spö/Rulle/Lina När man väljer sin utrustning för laxfiske i Lainio älv bör man ha i åtanke att det är en förhållandevis stor älv med vilda och starka forsar. Fisket sker därför bäst med stora tvåhandsspön, 14-17' i linklass 9-12.

På sommarälv när vattenflödet är lågt kan man gå ner något i spölängd om man så önskar. Sommarfisket sker med flytlina eller intermediate, men ta även med en sjunklina om det skulle vara högvatten eller om fisken är trög och trycker mot botten. Tänk på att variera fisket mycket, det kan vara bra att ha utrustning för fiske på olika djup redo, exempelvis multi-tip linor eller polyleaders. Flugrullen bör vara rymlig nog till en DT 11 samt backlina om ca 120 - 150 meter – laxen i Lainio är stark och kan i vissa fall rusa riktigt långt och då vill man ha ordentligt med lina på rullen.

Flugval När det gäller flugvalet för laxfiske i Lainio är det ofta flugor i storlekarna 1-6, men under lågvatten kan ibland ner till storlek 10 väcka laxens huggvilja. Mönster som är gångbara är hårvarianter av klassiker som Jock Scott, Thunder and Lightning, Black Doctor, Silver Doctor, och Green Highlander. Dessa vingar binds fördelaktigt med rävhår eller bucktail/ekorre. Även varianter på Ally's shrimp, the Lainio fly, Heggeli, Blue Charm och Sunray Shadow samt olika Irish shrimps är mönster som flitigt används i Lainios strömmar.

Vadning Lainioälven kan med sina stora, starka forsar på sina ställen vara påfrestande att vada. Vadningen är sällan speciellt djup och det är ofta förbluffande lätt att "komma åt" fiskplatserna, men det tunga vattnet gör att en vadarstav väl fyller sin funktion. Man bör tänka på att även i norra Lappland kan solen lysa varm om dagarna och således är ett par andningsvadare/Gore-Texvadare att rekommendera.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser