Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Gimån -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Jämtland

blå linje

En c.a 80 km lång skogsälv i sydöstra Jämtland och mellersta Medelpad. Rinner upp i Revsundssjön strax norr om Bräcke i Jämtland. Flyter mot öster genom bland annat Idsjön, Holmsjön och Leringen för att till slut flyta ut i Ljungan vid Torpshammar i Medelpad.

I strömmarna finns fina bestånd av grov öring och harr. Gädda, abborre, id och sik finns i de genomflutna sjöarna och i de lugnare partierna av ån.

Sträckan från Revsundsjön till Idsjöströmmen är lättåtkomlig och familjevänlig med många färdigställda rastplatser och eldstäder. Inom Gimdalens FVO och Storåsen-Albackens FVO finns de flesta forsarna och strömmarna. Men - även inom Övre Gimåns FVO, i början av Gimån finns fem strömmar, bl.a berömda Stavreströmmen.

 

blå linje

Gimån på Sverigekartan

Områdeskarta

Informationsblad 2013 för Gimåns strömfiskekort (PDF-fil)

Fisketips

Artiklar om Gimån

Notiser om Gimån

 

Sträckor:

Herrevadströmmen

Övre Gimåns FVO

Gimdalens FVO (Extern länk)

Idsjöströmmen, (inom Gimdalens FVO)

Storåsen - Albackens FVO

Sörbygdens FVO (med bl.a strömsträckan Båthällan)

Drogsjöforsen (tillhör Albackens Jakt & Fiskecamp)

 

blå linje

Herrevadströmmen

Mellan sjöarna Bodsjön och Revsundssjön flyter Herrevadströmmen (ca 30 km). Strömmen är en s.k storblocksström, vilket innebär att strömmen flyter kring mängder av stora s.k  flyttblock. Ger strömmen en spännande fiskemiljö. I orörd vildmark mellan tall- och granskog och mossbeklädda berghällar. Vattnet är rent och klart, öringen är skygg och harren selektiv.

Ingår i Bodsjöns FVO, http://www.natureit.se/

Herrevadströmmen är också ett betydelsefullt reproduktionsområde för öring och harr. I strömmarna finns både stationär – och vandringsöring. Den största kända öringen som fångats i vattnet vägde 7,3 kg. Även stor harr fångas här årligen.

Prova flugfiske efter gädda i de lugnare partierna av Herrevadströmmen. En garanterad upplevelse.

Fiskarter: öring, harr, sik, gädda, abborre.

Fiskekort finns att köpa:
OK/Q8 i Gällö
Bräcke Turism & Konferens
Kjellbergs fiske och fritid Bräcke
Brunflo fiskeservice
Jämtkrogen, Bräcke
Revsunds Prästgård
Storsands Vildmarkscamp
IFiske.se

 

blå linje

Övre Gimåns FVO (informationen gäller för 2012)

Området sträcker sig från utloppet ut från Revsundssjön och ner till utloppet ut i Idsjösjön där väg 323 korsar ån vid Grötingeströmmen.
Området innhåller även fiske i ett flertal tjärnar och sjöar.

Mest känd är kanske Stavre strömmen, en klassiskt flugfiskesträcka:
Den sträcker sig dryga tre kilometer mellan utloppet ur Revsundssjön och till Nedre Bodsjön. Öringen dominerar och vanlig storlek är ett-tre kilo. Miljön är omväxlande med allt från blanka strömpartier till snabba, stensatta strömmar. Från naturens sida är Stavreströmmen som gjord för flugfiske med ett mycket rikt insektsliv. Flugfiskaren bör vara utrustad med spön i klass 4-6 samt torrflugor, kläckare och nymfer för olika dagslände- respektive nattsländearter. Juni är den absoluta toppmånaden för flugfiske!

Läs mer om Stavreströmmen

Fiskekort kan bla. köpas vid Stavre Bua, Gimårasten, rastplatsen där väg E14 korsar Gimån.

Karta över fiskevårdsområdet (2012)

Karta över Stavreströmmen

Hemsida: https://gimriver.se/

 

blå linje

Idsjöströmmen (se karta)

En 1,5 km lång sträcka i Gimån strax söder om byn Gimdalen. Här har Lars-Åke Olsson skapat Skandinaviens första catch-and-release ström, en dröm för varje flugfiskare. Ett begränsat antal fiskare per dag garanterar kvalitet. Bäcksländor, dagsländor och nattsländor, kläcker under hela säsongen och ger tillsammans med strömmens grunda karaktär ypperliga förutsättningar för fiske med torrfluga, och nymf. Strömmen erbjuder ett förstklassigt harrfiske med bra chans att fånga 50 cm harrar och större. Även grov öring fångas här, rekordet är 5.1 kg (1992). Färdigställda vindskydd finns på två ställen längs med sträckan.

För mer info och bokningar kontakta:
(Observera att Lars Åke och Jennifer bor i USA fr.o.m oktober t.om. maj varje år, så att ni kontaktar dem på rätt adress)

Oktober - maj:
Idsjöströmmens Flugfiske
Lars-Åke and Jennifer Olsson
P.O. Box 132
Bozeman, MT 59771, USA

Tel: 001-406-587-5140
E-post:
 

Juni - september:
Idsjöströmmens Flugfiske
Lars-Åke och Jennifer Olsson
Gimdalen 253
840 60 Bräcke

Tel: 0693-13056
E-post:
 

Lars-Åke and Jennifer Olsson ordnar också flugfiskekurser och guidningar, se deras hemsida: http://www.scandiwest.com/

 

blå linje

Storåsen Albackens FVO

Sträcka i Gimån, mellan Abborrselforsen ner till och med sjön Alan. Sträckan innehåller bl.a forsarna Hucksjöforsen, Täckelsjöforsen, Skravelforsen, Getingforsen, Nyängesforsen, Måsjöforsen.

Området innehåller även ett flertal sjöar och tjärnar där det erbjuds fiske på gädda, abborre, harr, röding, öring.


Fiskekort säljs av bla.
Albackens Jakt- & Fiskecamp och affären i Albacken.
Läs mer på sidan: http://giman.se/giman/storasen-albackens-fvo/

 

blå linje

Fiskevatten inom Albackens Jakt & Fiskecamp område

I detta område ingår bla en del av nedre Gimån, nämligen Drogsjöforsen, Drogsjön och Landflyn. Området innhåller även ett flertal tjärnar och sjöar med fiske på bl.a. gädda, abborre, röding, öring, regnbåge.

Fiskekort till dessa vatten säljs enbart genom Albackens Jakt- & Fiskecamp

Fisket i Drogsjöforsen gäller enbart för boende på campen och är enbart för flugfiske.

Fisket i Lill-Örasjön är enbart öppen för flugfiske.

I övriga sjöar och tjärnar varierar priserna

 

blå linje

Sörbygdens FVO

Med bl.a strömsträckan Båthällan. Där öringar på mellan 6-7 kilo fångats. Fiskekort bl.a genom IFiske.se

Mer info finns på hemsidan: http://www.sorbygdenfiske.se/

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Albackens Jakt- & Fiskecamp

Advanced Fly Casting School, kurser och guidningar med Piero Letizia, Hårkan, Långan, Ammerån, Indalsälven och Gimån.

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Bräcke Turism och Konferens

Gimårasten vid Stavre, Gällö

 

Externa länkar

http://www.scandiwest.com/

http://giman.se

https://gimriver.se/

 

Fiskeartiklar om Gimån

Torrflugefiske i försommartid
Gimdalen och Gimån besöks årligen av tusentals flugfiskare från hela landet. Inte minst på grund av det fina harrfisket med torrfluga. Allt om Flugfiskes medarbetare Leif Milling berättar om hur försommarfisket i ån har präglat hans fiske sedan 50 år. Artikeln finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 2, 2017.

Siken och torrflugan,  Av Rolf Smedman 1994. (Extern länk)
Siken har väl aldrig varit direkt populär som flugfisk. När jag själv började flugfiska för lång över femtio år sedan, var det aldrig tal om att ödsla någon tid på sik. Det var harr och öring som gällde.
Men nu ser man allt oftare att unga flugfiskare gärna berättar om ett bra sikfiske, vilket gläder mej.

Juninatt med harren, Av Rolf Smedman 1981 (Extern länk)
Det är likadant varje år. Hur gammal man än blir, känns det nästan som en feber i kroppen innan man för första gången på nya säsongen får stå vid sin älskade ström med flugspöet i handen. Det ligger så mycken förväntan i luften och även om fisket i början av säsongen inte är så bra, räcker det bara med att få vara här, sitta vid stranden och lyssna till bruset av forsande vatten som skummar kring strömmens stenar.

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Gimån till oss, maila hit

 

blå linje

Fisketips/info:

Jag rekommenderar flugspö i klass 3 - 4 för det lätta fiske efter harr klass 3 till 4 är en bra klass på harrfisket i Gimån och flytlina räcker länge till ett klass 3-4 spö och fiska med små flugor i strl 14-22 och för öringsfisket 5 till 6 klass flugspö i början av säsongen kan man fiska med sinktip eller Intermedia lina och stremers typ svart zonkers eller wolly buggers bästa fisket ligger runt midsommar då alla dom stora kläckningarna av danica kommer igång! /Micke

<xx><

Från 2010-09: Stavreströmmen är den översta av Gimåns strömsträckor. Den sträcker sig dryga tre kilometer mellan utloppet ur Revsundssjön och till Nedre Bodsjön. Öringen dominerar och vanlig storlek är ett-tre kilo. Miljön är omväxlande med allt från blanka strömpartier till snabba, stensatta strömmar. Från naturens sida är Stavreströmmen som gjord för flugfiske med ett mycket rikt insektsliv. Flugfiskaren bör vara utrustad med spön i klass 4-6 samt torrflugor, kläckare och nymfer för olika dagslände- respektive nattsländearter. Juni är den absoluta toppmånaden för flugfiske!

<xx><

Stavreströmmen

En vandring längs Stavreströmmen – områdets flugfiskepärla Det finns öringströmmar och så finns det öringströmmar! Stavreströmmen i Gimån tillhör definitivt den sällsynta kategorin ”toppklass”, även med internationella mått mätt. Som gjord för flugfiske Stavreströmmen är den översta av Gimåns strömsträckor. Den sträcker sig dryga tre kilometer mellan utloppet ur Revsundssjön och till Nedre Bodsjön. Öringen dominerar, men här finns också mycket fin harr. Miljön är omväxlande med allt från blanka strömpartier till snabba, stensatta strömmar. Från naturens sida är Stavreströmmen som gjord för flugfiske med ett mycket rikt insektsliv. Läget är unikt med den stora och produktiva Revsundssjön som uppväxtområde för Stavreströmmens öringar. Här växer de snabbt på sjöns enorma bestånd av småsik och återvänder ner i strömmen för att frossa på lättfångade och proteinrika dag- och nattsländor. Strömmen är också viktig som reproduktions- och uppväxtområde.

Unikt skådespel
En annan sak som gör Stavreströmmen unik är dess lättillgänglighet. Ingen kan undgå att lägga märke till Gimån vid den vackra rastplatsen Gimårasten, på E14 mellan Östersund och Sundsvall. Att svänga in på Gimårasten för en stunds avbrott i bilåkandet kan varmt rekommenderas. Ta plats vid något av borden närmast ån och du kommer att bjudas på ett förstklassigt skådespel.

Stora öringar kan beskådas i det ginklara vattnet, öringar som stiger och plockar en högvingad dagslända från vattenytan på bara några meters håll. Här kan du också njuta av den spännande tillställningen när en flugfiskare lägger ut sin fluga på vattnet och en stor öring stiger och tar. Det hela borde vara belagt med någon form av nöjesskatt!

Juni toppenmånad
Juni är den absoluta toppenmånaden för flugfiske i Stavreströmmen. Flera arter av dagsländor kläcker, de första nattsländorna har börjat visa sig och på vissa partier dominerar guloliva bäcksländor. Börjar vi fisket i utloppet från Revsundssjön, just där Sjönacken ligger, kan vi räkna med att uppleva massiva kläckningar av ljust olivefärgade bäcksländor.

När ljuset ligger rätt ser det nästan ut som om luften är fylld av snöflingor. Det här är harrens domäner, den stora sjölevande harren söker sig till Sjönacken för att frossa av bäcksländeöverflödet

Efter att ha passerat fredningsområdet mellan Stenarmarna, kommer vi ned till Bropoolen. Här kan vi räkna in ett antal stora öringar som intagit ståndplatser inom bekvämt kasthåll. Det är svårt att behärskaden omedelbara lusten att rusa iväg och kasta. Den närmaste öringen käkar bottennära nymfer som kommer glidande med strömmen. Då och då gör den utfall åt sidorna från sin plats framför en större sten, då lyser det för ett ögonblick vitt i öringkäften. Några meter nedströms står en mindre fisk som blandar nymfdieten med en och annan ytlig slända. Tunga vakringar sprider sig ut över den blanka strömmen varje gång fisken är uppe vid ytan.Just där Kanalen avlöser Bropoolen finns några fina ståndplatser där det inte är ovanligt att någon riktigt välvuxen öring har parkerat. Här gäller det att placera flugan nära den bortre stenkanten för att öringen ska få syn på den.

Nere vid Dammen, där den gamla fiskfällan finns, vakar två öringar. Regelbundet går de upp och plockar av driftande dagsländor. När torrflugan får drifta över den nedre fisken, tar den utan att tveka. En nära 50 centimeter lång öring kan en stund senare ledas in och krokas av. Att fiska Flakets många intressanta platser, kräver på sina ställen tung djupvadning. Här kan prickkastning med torrfluga mot små blanka områden i strömmen ge hjärtsnörpande påslag av matspanande öringar.

De större, djupare och inte fullt så strömsatta lugnområdena, kan med framgång fiskas av med en streamer på tafsen. På den sista strömnacken, innan Strömmen, just där vattnet ökar farten före den slutgiltiga, rasande delen ned mot Bodsjöpoolen, går en mäktig harr upp. En enda gång ser vi fisken. Den tar inte trots idoga försök och många flugbyten. I Strömmen låter vi en streamer söka av det snabba vattnet.

Åsandslända Nere i Bodsjöpoolen är det åter dags för torrfluga. Några stora Åsandsländor fladdrar över vattnet och när en av dem går ned för landning på vattenytan, öppnas vattnet i ett mäktigt vak och sländan sugs bort. Vi stannar till vid Dammen på vägen tillbaka. Den andra öringen vakar igen. Två försök med torrflugan utan resultat. Vid den tredje driften plockas flugan bort från ytan i ett distinkt vak. När den 70 centimeter långa öringen så småningom släpps fri, utbrister Holger – Sådana här fiskar har jag bara sett på TV! I Bropoolen vid Gimårasten, har gruppens flugfiskande tjejer lyckats fånga varsin kiloöring. Lyckan är fullständig!

Internationell klass! å Kolahalvön, i USA, på Nya Zeeland finns idag öringströmmar dit sportfiskare från hela världen vallfärdar, inte minst från Sverige. På de här platserna har man för länge sedan förstått värdet av dessa resurser och försett dem med regelverk som innebär att fisket inte tär på resursen. För inte så länge sedan fanns i Sverige öringströmmar, som om de tagits om hand och vårdats på rätt sätt, förmodligen hade tillhört de bästa i världen. Idag är de allra flesta av dessa strömmar bara skuggan av vad de en gång var. Dåliga eller helt obefintliga regelverk har tillåtit ett fiske som ibland kan liknas vid det gamla husbehovsfisket. Inga strömvatten, inga fiskbestånd, tål ett sådant nyttjande.Därför känns det extra spännande när Sverige nu begåvats med en ”ny” flugfiskeström som håller internationell klass. Stavreströmmen med ett öringfiske som kommer att låta höra talas om sig i hela sportfiskevärlden. /Sören

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015

 

 

 

Vid Stavreströmmar, av Mats Sjöstrand 2002 ©
Vid Stavreströmmar

Vid Stavreströmmar, av Mats Sjöstrand 2002 ()
Vid Stavreströmmar

 

  Annonser