Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Stockholms Skärgård -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Uppland / Södermanland

blå linje

Stockholms skärgård erbjuder ett unikt, spännande och omväxlande fiske och är mycket fiskrik. Det är fritt handredskapsfiske (mete, spinn, pimpel, fluga) i skärgården. Trollingfiske, dragrodd och angelfiske är metoder som inte är fria på enskilda vatten och kräver därför tillstånd från den enskilda fiskerättsägaren. Med mellan 30000 och 35000 öar, holmar och skär är Stockholms skärgård en speciell plats att vistas i.

I skärgårdens bräckta vatten finns både sötvattensarter som abborre, gös och gädda, tillsammans med marina arter som strömming och torsk.

Stockholms skärgård är vidsträckt, från de innersta vikarna till havsbandets kobbar och skär. Fiskemöjligheterna är nästan oändliga. kartmässigt är det svårt att avgänsa vad som räknas tll Stockholms skärgård, men inofficiellt anses området sträcka sig från Arholma i norr cirka 150 kilometer utefter Upplands och Södermanlands kust till Landsort i söder och i väst-ostlig riktning från Stockholms fastland cirka 80 kilometer österut till i höjd med Svenska Högarna. Skärgården utanför Stockholm brukar delas upp i två huvuddelar, den norra delen med Vaxholm som centralort i söder och Norrtälje i norr, respektive den södra delen med Dalarö som centralort i norr och Landsort i söder. Skärgården mellan Vaxholm och Dalarö och österut brukar benämnas den mellersta skärgården. Ibland räknas hela landskapen Upplands och Södermanlands skärgårdar till begreppet Stockholms skärgård, det vill säga från trakterna av Gräsö till söder om Oxelösund

Vattendjupet i Stockholms skärgård ut till i höjd med Svenska Högarna ligger i genomsnitt inom maximalt 20–35 meter med enstaka djupsänkor på 50–80 meter upp till maximalt 100–110 meter i till exempel Uddjupet och Möja västerfjärd. De största djupen återfinns inom Landsortsdjupet, ett snävt område cirka 15 nautiska mil rakt österut från Landsort, som också utgör det djupaste området i Östersjön, med djup på mellan 440–460 meter

Det nappar ofta bra. Storgäddan, gös och strömming fiskas med fördel under vår och försommar. Abborren går grunt mitt under sommaren och kan metas från bryggor och stränder. Den lite mindre gäddan är vanligast under sommaren. Stockholms skärgård har också rykte om sig av att vara ett av världens bästa gäddvatten. Under höst och vår är det gott om stor havsöring. Havsöringen, som hör till den kalla årstiden, är sportfiskarens högvilt.

Isfisket i skärgården omfattas av det fria handredskapsfisket. Det betyder att man kan isfiska med ett spö i skärgården, i Mälaren och överallt i Stockholmsregionen. Vill man däremot ha möjlighet att använda flera spön per person kan detta enbart ske där man har köpt fiskekort - i endera någon av länets små sjöar där fiskekort kan köpas. Eller när det handlar om fiske i Mälaren eller i skärgården - bara i särskilda områden som omfattas av TDA-fiskekort eller annan privat upplåtelse från vattenägaren.

TDA-kortet säljs i välsorterade sportfiskebutiker och finns i flera prisklasser. I fiskekortshäftet finns ca 40st avgränsade områden i skärgården och Mälaren där Trolling Dragrodd och Ismete är tillåtet med flera spön. Varje kort är personligt.

Läs om vilka fiskeregler som gäller inom Stockholms skärgård: Fiskeguide Stockholms skärgård utg. 2012 (För senaste versionen av reglerna besök länstyrelsens hemsida)

Fiskeplatser för funktionsnedsatta

Båtrampar:
Cirka två kilometer söder om Lindholmen vid bron mellan fastlandet och och Mörkö, där det går att sjösätta bärbara små båtar. Avfart Järnamotet från E4:an.

Norrtälje: Gräddö hamn, Räfsnäs brygga, Spillersboda hamn, Solö brygga  Furusundsvägen, Bromskär Blidö, Blidö Färjeläge.

Österåker: Linanäs, Ljusterö, Färjeläget till Ljusterö.

Danderyd: Framnäsviken, Svalnäsvägen.

Sollentuna: Edsviken vid Segeludden.

Stockholm: Djurgården vid Djurgårdsbron.

Nacka: Lännerstasundet, Ångbåtsväg.

Värmdö: Sollenkroka, v. ångbåtsbryggan, Löknäs Djurö, Strömma handel, Saltarö gamla ångbåtsbryggan.

Tyresö: Båtklubben vid Breviksmaren.

Haninge: Spirudden Åva, Vadviken Dalarö, Askfatshamnen Dalarö, Karlslund Dalarö, Gålö - Finkarudd, Gålö - Morarna.

Nynäshamn: Nickstaviken Änggatan, Wik in Marina (tel.bokn.), Fiskehamnen, Ragnsta båtklub.

Botkyrka: Färjeläget Skanssundet, ev. bom.

Södertälje: Färjeläget Skanssundet, Mörkö.

Järfälla: Stäket - Uddnäsvägen.

Stockholm: Dianelund Skanstull, Kanan - Kanans väg, Äppelviken - Klövervägen.

Solna: Ulvsundasjön Huvudsta strand.

Ekerö: Karlskär-badet.

Södertälje: Sandviken.

 

blå linje

Stockholms skärgård på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Stockholms skärgård

Notiser om Stockholms skärgård

Fiskeplatser för funktionsnedsatta

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Berras Sportfiske & Fiskeguidning
Guidade fisketurer och en upplevelserik dag i Stockholms vackra skärgård med omnejd. Jag guidar er till platser där de riktigt stora fiskarna finns och får sedan professionell och högkvalitativ hjälp med att fånga fiskarna.

Johan Broman Tackle & Event AB
Jag erbjuder heldags eller halvdags fiskeguidningar i Stockholms skärgård eller arrangemang skräddarsydda utifrån era önskemål. Vi fiskar på gädda, gös, havsöring och abborre.

Catch & Relax all slags fiskearrangemang i Stockholms Skärgård.

FiskeDan, Fiskeguide i Stockholms skärgård och Mälaren. Vi fiskar gädda, gös, abborre och havsöring. Välkommen ombord på en trevlig fisketur med FiskeDan. Både företag/konferens och privatbokningar.

Fiskeresor.nu /Gonefishing, arrangerar guidat fiske i Stockholms skärgård, efter gädda, abborre och havsöring.

Tomas Henriksson Guidat sportfiske från Studsvik/Trosa skärgård upp till Stockholms skärgård och även södra Mälaren. Både företagsevent och privatpersoner är välkomna. Fångstgaranti.

JH Fiske Är ni ute efter gädd- eller abborrfiske så hjälper jag gärna er att försöka fånga er drömfisk. JH Fiske har många års erfarenhet av fiske runt Roslagen och Mälaren.

Lindahl Fiske & Natur Guidat sportfiske på bl.a gädda, havsöring, gös och abborre i hela Stockholms Skärgård från Trosa i söder till Grisslehamn i norr samt på Mälaren.

Manges fiske, fiskeguidning i Mälaren, Hjälmaren och skärgården

Trosa fiskeguide Gäddfiske specialisten som fiskar Stockholm till Nyköping, men guidar även på lax, havsöring, gös och abborre.

Peter Törnqvist, trolling- och spinnfiske i hela Stockholms skärgård, Mälaren, Vänern, Vättern, Landsort.

 

Boende/Logi

Fredriksborg Hotel

Furusund Värdshus

Grinda Wärdshus/stugby/vandrarhem

 

Båtuthyrning

Grinda Wärdshus/stugby/vandrarhem, kajakuthyrning på Grinda utanför Vaxholm

 

 

Redskapsbutiker

AB Fiskarnas Redskapshandel

Huntyard & Berras

 

Turistinformation

Utö Turistbyrå

Dalarö Turistbyrå

Nynäshamns Turistbyrå

Destination Sandhamn

Möja Turistbyrå

Visit Stockholm

Vaxholm Turistbyrå

Norrtälje Turistbyrå

Reseguide Stockholm, erbjuder elektroniska guideböcker med fyra olika perspektiv: naturmänniskans, barnfamiljens, budgetresenärens och finsmakarens. Ha med dig din guidebok i mobilen!

 

Externa länkar

Fiskeguiden 2010

Länsstyrelsen Stockholms län

Sportfiskekortet

Sportfiskarnas Stockholmsdistrikt

TDA-kortet

Stockholms stads hemsida, om fiske

Allemansrätten

Visit Skärgården

 

Fiskeartiklar om Stockholms skärgård

Öringvår i Stockholms Skärgård
Havsöringfisket i stockhalms skärgård var vid 2000-talets början berömt, inte minst för de stora fiskarna som fångades. I dag är fisket i skärgården tillbaka och chansen att fånga en havsöring är större än de flesta tror. Artikeln av John Kärki finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 2, 2017.

<xx><

Skärgården - världens mest unika gäddfiske
Att fiska efter gädda i skärgårdar är för många gäddfiskare något verkligt speciellt. Du kan fiska på gädda i många miljöer världen över men det är sällan att något område bjuder på ett så pass varierat och unikt gäddfiske som just skärgården i Östersjön. I denna artikel guidar dig gäddexperten Tobias Fränstam så du hittar rätt angående var du ska fiska, hur du ska fiska och när du har bäst chans att fånga gäddan. Artikeln finns att läsa i Fiskejournalen (Gädda nr) maj-juli 2016.

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Stockholms skärgård till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

 

<xx><

Från 2017. Inskickat av Anders Nilsson
Är du ute väldigt tidigt på våren när isen fortfarande ligger i vissa delar av skärgården kan det vara svårt att väcka vårgäddorna till hugg. Men jag brukar fiska med väldigt grälla och skrikiga färger på dragen, gärna i gul/grönt/orange. Leta upp vikar som är öppna mot söder och helst ska det blåsa pålandsvind. Om man frågar flera olika fiskeguider så är alla överens om att gräsbevuxna bottnar är de bästa.
Byt drag ofta, har du inte känt något på ett tag så testa med nytt bete. När du vevar in linan så gör många invevningsstopp, stanna till någon sekund och gör sen ett långt svep med spöt och veva sen upp löslinan när spöt sveps tillbaka. Ju kallare vattnet är ju långsammare skall invevningen vara. Att testa olika djup är också viktigt för att hitta var fisken står.
Tips på beten är små jerkdrag i skrikiga färger, ex en Westin Swim.

 

<xx><

Från 2016-09, Tips om fiskeplatser där du kan fiska havsöring från land:

Sandhamn
Bra fiske längs hela kusten från Trovill-Oxudden-Västudden. Bäst fiske  på sensommaren i september. SWEREF99 TM (nord, öst) 6577005, 723571. WGS84 DDM 59°16.636'N 18°55.437'E.

Östra delen av Gålö
Du kan parkera vid campinge vid Skälåker. Bra fiske på sträckan från Apelviksudden-Havtornsudden och en bit ner mot småbåtshamnen vid Morarna. SWEREF99 TM (nord, öst) 6555280, 689951. WGS84 DDM 59°5.663'N 18°18.971'E.

Lötudden. Strax väst om Roslags-Kulla. Kör ner mot Kopparnäs och Löt. Du kan parkera vid idrottsanläggningen vid Löt. Längs kusten hör kan du fiska både norröver och söderöver. SWEREF99 TM (nord, öst) 6607467, 703248. WGS84 DDM 59°33.359'N 18°35.819'E

Själbottna-Östra Lagnö naturreservat på Ljusterö vid Ramsdal. Kör längst ut på ön till naturreservatet. Fiska i vikarna och längs kusten här, går även att vada på sina ställen. SWEREF99 TM (nord, öst) 6607698, 716484. WGS84 DDM 59°33.085'N 18°49.852'E.

Söder om Nynäshamn, Sandhamn
Parkera vid Lövhagen. Sen kan du fiska av hela kustlinjen både norr- och söderöver. Passa på när vinden ligger från sydväst och brukar vara som bäst på vårfiske i mars till april. SWEREF99 TM (nord, öst) 6530122, 668820. WGS84 DDM 58°52.658'N 17°55.719'E.

Breviks Badplats, öst om Åkersberga
Kan vara bra fiske på uddarna Kasen och Ljungsboudden, på bägge sidor om badplatsen. SWEREF99 TM (nord, öst) 6595436, 690568. WGS84 DDM 59°27.246'N 18°21.736'E.

Karlsudden, Bogesund
Längs hela sträckan på bägge sidor om badplatsen vid Fridhem. SWEREF99 TM (nord, öst) 6587884, 686641. WGS84 DDM 59°23.290'N 18°17.193'E.

Skarpö och ner till Djurö
Flera bra platser längs kustlinjen ut mot Kanholmsfjärden. Bäst fiske vid pålandsvind. Fiska av uddar, sund och grynnor. SWEREF99 TM (nord, öst) 6582922, 713217. WGS84 DDM 59°19.865'N 18°44.911'E.

 

<xx><

Från 2016-08.
Fiske på gädda under sommaren juli-augusti är ofta bra i hela den inre skärgården. Bäst är det oftast i perioder under eller direkt efter när det varit lite svalare och vattentemperaturen gått ner. Fiska gärna i fjärdar som har en del djupa, syrerika vegetationsrika kanter. Beten som funkar bra är gummibete i storlek större och stora spinnare, gärna i skrikiga färger.

<xx><

Från 2016-08
Testa området kring Hargshamn och Östhammar under strömmingleken, ett område med mycket öar, sund och grynnor där yttre skärgården övergår i inre skärgården. Jagande gäddor ställer sig gärna och vilar mellan jaktpassen, sådan viloställen är helta fiskeplatser och de kan vara grynnor, områden med djup vass och sundskanter. Beten som funkar bra är jiggar i silverblåfärg i storlek 12-22 cm.

<xx><

Från 2016-11
I området kring Lisö och Torö, Trosa och Mörkö är bra fiskeplatser för gädda under höst och förvinter. Leta i grunda vikar med mjuk dyig botten och som är rik på vegetation, där ska hålla utkik efter braxen, hittar du braxen så är det stor sannolikhet att där finns gott om stor gädda. Fiska hem betena långsamt med många spinnstopp. Beten ska kunna fiskas en bit ovan botten, bra beten för detta kan vara s.k. tailbeten, gummibeten som är shallowriggade.

<xx><

Från 2010-06:
Skärgårdsvattnen kring Stockholm har sedan tidigt åttiotal gett stor gös med flera fiskar upp till och över tio kilo. Bland annat vattnen vid Mörkö och Järna ståtar med flera tio-plus-gösar. Flera togs på jigg under första boomen för metoden i landet, långt innan vertikalfisket skapade en ny hausse för metoden. Platserna i dessa områden som ger stor fisk är många. Ett exempel är Stavsbofjärden mellan Mörkö och Järna. I närområdet till den lilla ön Lindholmen har det landats flera över nio kilo. Bottnarna på öns norra sida är klass iska för stor skärgårdsgös. Här finns en markant brant med hyfsade djup, cirka tio- tolv meter. Väster om Ledarön är ett annat hett område som då och då ger tio-plus-gös. Här ligger ett flertal grundtoppar med bra djupkurvor på yttersidan.

Fisket är bra hela våren och sommaren med störst chans på de största honorna kring gösens lektid i maj och juni. Revirhävdande hannar kan ge problem i jakten på större fisk, då de ofta attackerar betesfisken, tuggar och spottar. Storgösen finns där men en tumregel är att när huggen är många och bara ger smågös, har honorna lämnat platsen. Flötmete har flest storgösar på sitt samvete. På senare år har slowtrolling med betesfisk etablerat sig som en vinnande metod. Allt fler tas också på vertikal och fi ske med fireball och död betesfisk. Bra beten är strömming, mört och nors. Skanssundet (se sjökort eller Enirokarta) håller ofta mycket strömming men med ett ekolod går det att hitta betesfisk på andra platser. Ljusa jiggar både av vertikalstuk och med shadstjärt ger bra utdelning. Fiske nära botten kring djup på fem meter brukar vara mest produktivt.

<xx><

Från 2008. Strömmingfiske från land:
Vill tipsa om ett väldigt bra ställe för strömming. Åk till Lervik och fiska från ångbåtsbryggan. När strömmingen går till är det bara att kasta ut spinnspöt med häckla eller bara släpp det rakt ner, gör lite ryckningar i spöt så hugger snart fisken. Detta är också normalt en bra plats för abborre. Väldigt lätt fiske och lättåtkomligt, perfekt för om du vill fiska med barnen. Finns ett vrak ca 15-20 meter ut från bryggan som du ska passa dig för annars lär du mista en del drag. Har du båt finns ett grund ca 400 meter ut mot Oranjeholmen som samlar stim av strömming, kan erbjuda ett verkligt kanonfiske, men ta bara vad ni själva behöver och låt resten simma vidare. Parkering finns på gästparkeringen strax innan man kommer fram till ångbåtsbryggan.
GPS koordinater: SWEREF99 TM (nord, öst) 6595281, 691858. WGS84 DDM 59°27.128'N 18°23.´091'E.

 

<xx><

Anders i Norrtälje tipsar: Fiska från land För den landbundne fiskaren finns ett antal lättåtkomliga och stundtals givande fiskeplatser.

Strömming hittar man under maj-juni till exempel vid Norrtälje hamn, Svartnöströmmen vid Furusundsvägen, Vettershaga brygga strax intill Åkersbergavägen och Järnberget vid Gräddö.

Abborre och ibland gös hittar Du vid Sikströmmen utmed Furusundsvägen, liksom i Väddö kanal mellan fastlandet och Väddö. Ett säkert tips för landfiske efter gös är kanalen mellan fastlandet och Marholmen ca 2 mil sydost om Norrtälje. Här finns under maj-juli periodvis gott om smågös. Tänk på att respektera gösens minimimått! Ett annat bra och lättåtkomligt landfiskeområde ligger vid Assögården vid Barnens ö på Björkö. Här har Du chans till gädda, abborre och med lite tur gös.

När det gäller havsöringsfisket i Stockholms skärgård är detta förmodligen bättre än det någonsin varit. I stort sett samtliga bäckar och åar där havsöringen fortplantar sig har nu goda bestånd av öring. Till detta kommer stora utsättningar av havsöring och lax i Stockholms ström. Dessutom sker det massiva direkt utsättningar av havsöring i skärgården, de har ökat från ca 20 000/år till 100 000/år de senaste åren. De sistnämnda är dessutom s k fördröjd utsättning då man låter fisken gå i "kassar" över sommaren så att de ska växa till sig innan de släpps. Detta gör att de har mycket god överlevnad och klar sig bättre mot rovfiskar. Havsöringen i Stockholms skärgård håller hög medelvikt och fiskar mellan 3-5 kg är vanliga.

Bästa fisketider för olika arter:
Havsöring och gädda från november till februari.
Havsöring, gädda och gös i mars till maj.
Gädda, gös och abborre i juni.
Juli, augusti, september är bäst för gädda och abborre.
I oktober fiskar man bäst havsöring, gädda och gös.
Stömmingen kan man fiska i maj, juni, september och oktober

<xx><

Flötmete med levande strömming i skärgården slår allt i maj-juni. Flötmetet i skärgården sker i regel på 2-6 meters djup.

Strömming 14-18 cm är oslagbart i skärgården, Nors 15-20 cm kan vara överlägset vid fiske i vatten där den förekommer naturligt i stor mängd som i Mälaren. Men annars är mört 10-15 cm alltid gångbart. Två trollingfavoriter för stor gös är Cotton Cordell Deep Red Fin, eller Cisco Kid 600, Bomber 16 A eller tvådelad liten Rapala för ytgående fiske. Naturfärgade beten i klara vatten. I solsken, grumliga vatten och i mörker gärna med inslag av fluorogult eller neongrönt, eller tydliga kontrastfärger – exempelvis klassiskt röd-vit eller blå-vit.

Kustfiske i Stockholms norra skärgård, ca 2 mil norr om Åkersberga. För den med tralier bar båt finns sjösättnings ramp.

<xx><

Erik Svensson i Bergshamra tipsar: Östanås kustfiske (utanför Roslags-Kulla) tillhör definitivt ett av Stockholms bättre havsöringsvatten, långa grunda sandstränder gör det väldigt lättåtkomligt från land. Här fiskas det med både spinn och fluga, en och annan flytrings fiskare brukar synas. Då det är relativt lång grunt på de flesta ställen, använder många vadar stövlar, för att komma ut lite extra. Havsöringar runt 3-4 kg är vanliga.

Var står fisken! Fisket är generellt bra över stora ytor. Om man har idrottsplatsen som utgångs punkt och går rätt ner till vattnet ca 50 m från parkeringen, så är det bara att sätta igång fisket. Vassviken till vänster fiskar stundtals bra, eller fiska direkt från bryggan eller sandstranden mot udden till höger. Den udden är poppis, men det ligger en privat tomt där och fisket bör ske från båt eller utvadad. Bortom udden ca 100m kommer den så kallade lagunen, som även den fiskar bra (min favorit plats). Jag har märkt att öringen biter extra bra i samband med att Finlands båtarna går förbi. I dyningarna som följer vaknar öringen ofta till och söker sig nära land för att hitta gobitar som rivs upp från botten, nästa gång kanske den hittar ditt bete!. Man kan även utgå från färjeläget och fiska viken till vänster om färjeläget, obs ej under frednings tid. Likaväl kan man fiska till höger om färjeläget från bryggan. Några 100m till höger om färjeläget, går det utmärkt även där att fiska från land. Från fotbolls plan sett och ca 1km till vänster, ligger fyren vid en bergs knalle. Där är fint att fiska och det har även tagits stora havsvandrande regnbågar där, kanske fler en någon annanstans!.

Att tänka på är att det finns privata stränder i området som man bör ta hänsyn till, att det är förbjudet fiske i LO ån. Vid färjeläget finns mini livs och gatukök samt ramp och parkering.

Mera om fisket. Fisket har varit väldigt bra här tidigare, men tilläggas bör att det nog fått en liten nergång på senare tid då fisketrycket ökat. Det hör till vanligheten att fiske guider tar sina kunder till detta område och fler fiskare syns på stränderna än tidigare. Men det visar att ryktet om bra fiske är väl förankrat. Från Åkersberga sett, finns många fina kust sträckor att fiska på, för den som vill hitta lite avskildhet och har tid att utforska kusten själv. Havsöringen finns i princip i hela norra skärgården, mer eller mindre. Till Åkersberga kanal säljer den lokala fiskeklubben fiskekort, för havsörings fiske och kusten utanför bör då hålla havsöring.

<xx><

Thomas tipsar:
Förra fisketuren resulterade i en gädda på 13 kilo. Vi gled sakta fram med hjälp av elmotorn längs en djupvass. Betesvalet för dagen var shadjiggar på mellan 11,5-15 centimeter.

<xx><

Gustaf tipsar: Bra plats att fiska strömming.
- Gålö är ett hett tips. Fiska på utsidan av Apelviksudd, bland klipporna där brukar det alltid stå folk under strömmingsäsongen. Dessutom är Gålö ett oerhört vackert naturreservat som tåls att undersökas i ett par dagar!
- I sund där det finns någorlunda djup och strömsättning brukar vara bra för strömmingsryckning. Finns många bra ställen de flesta från båt men t ex Nacka strand och Ålkistan kan funka bra från land/kaj/brygga.

<xx><

Thomas tipsar: Bra ställen för gäddfiske: Stora Värtan. Runt Täby, Hägernäs Strand. Har själv kört där och det är riktigt bra. Sen så ska ni även testa Kyrkfjärden. Jag och en kompis fiskade där för ett litet tag sen och drog upp 6 gäddor på en dag. (for the record, vi slängde tillbaka alla.) Kyrkfjärden är en gammal guldgruva som ni bara måste testa. På Lidingö är flytbryggan nedanför Bosön (scoutklubben eller vad det är) rätt bra för abborre. Även öring när det är kallare.

<xx><

Filip tipsar ang bra ställen för torsk: Jag vet att folk har fått bra med torsk vid Mällsten, Viksten, Bredgrund samt vid Huvudskär. Du ser torsken på ekolodet, leta mellan 5 - 20 meter.

<xx><

Johan tipsar (kolla in hans hemsida): Gäddan går att fiska i princip året runt, men lättast tycker jag att den är att komma i kontakt med under våren och försommaren (april-juni) samt under hösten (september-november), när vattentemperaturen ligger mellan nio och sexton, sjutton grader. I de områden där jag helst fiskar är ofta eftermiddagarna bäst på våren, under tidiga hösten är ofta kvällarna bäst och sent på hösten är ofta morgon- och förmiddagsfisket bäst. Det finns dock inga regler utan undantag.

Havsöringen fiskar vi mest framgångsrikt när vattnet är kallt, under tidig vår (mars-april) och höst (oktober-december), när vattentemperaturen ligger någonstans mellan fyra och nio grader. Havsöringen går dock alldeles utmärkt att fiska under hela vinterhalvåret, då den ofta väljer att gå och beta strandnära på grunt vatten. Under våren är havsöringsfisket ofta som bäst mitt på dagen, när det är som allra varmast. Under hösten är det mer spritt och bästa tid på dagen kan variera mellan olika dagar och platser.

Abborren är en bra fighter, som kan bjuda på riktigt roliga och intensiva stunder när den är på hugget. Men även för att den är både talrik och god som matfisk. Abborrfisket är normalt bra på sommaren när vattnet blivit varmt (juli-augusti) men peakar inte sällan förrän någon månad senare (i början och mitten av september), då man på popper i bla grunda vikar och sund kan få uppleva fantastiska ytfisken som bara finner sin motsvarighet på långt varmare breddgrader.

Gösfisket i Stockholms mellersta och norra skärgård är även det till och från mycket bra. Främst tycker jag att det brukar gå att hitta och lura gösen strax efter islossningen (mars) och sedan lite senare under våren och försommaren (maj-juni) samt under hösten (oktober).

Kortfattat kan jag alltså i mina hemmavatten rekommendera följande…

- Januari: havsöring gädda
- Februari: havsöring gädda
- Mars: havsöring, gös och gädda
- April: havsöring, gös och gädda
- Maj: gädda, gös och havsöring
- Juni: gädda och gös
- Juli: gädda och abborre
- Augusti: gädda och abborre
- September: aborre och gädda
- Oktober: gädda, havsöring och gös
- November: havsöring och gädda
- December: havsöring och gädda

<xx><

Från 2009: På utsidan av Utö i Stockholms södra skärgård är gäddfisket utmärkt. Till Utö tar man sig med färja från Årsta havsbad. Det går bra att fiska från land, men båtar finns också att hyra.

Vattnen utanför Gålö i Stockholms södra skärgård (nära Dalarö) anses mycket fiskrika. Till Gålö tar man sig med bil. Det går att fiska från land. Båtar finns dock att hyra vid Gålö Camping. Det lär också vara mycket bra havsöringfiske där under våren och hösten. Abborrarna är "ovanligt" stora utanför Gålö. På hösten kan det vara bra att fiska efter abborre på djupet med jig.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Catch & Relax, fiskeguider

Peter Törnqvist, fiskeguide

 

Annonser