Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Skräbeån -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Skåne

blå linje

Skräbeån eller Årupsån som den också hette förr, flyter mellan Ivösjön och Hanöbukten, inom Bromälla kommun, c.a 5 km lång, rinner ut i havet vid Nymölla i Möllefjorden. Ån avvattnar Ivösjön och är en av landets sydligaste reproduktionsområde för sik. Ån är bland sportfiskare kanske mest känd för sitt fina bestånd av grov sik. Sik på över 5,394 kg är fångad i ån. Vid ån övervintrar ofta både strömstare och kungsfiskare. Ån erbjuder även fint fiske på havöring (största hittills är på 10,2 kg), medelvikten på öringen är ca 4k g.

Fiskarter: abborre, braxen, lax (gullspång), gädda, mört, sik, ål, öring.

Sträckor:
Skräbeåns Fiskevårsförening

 

blå linje

Skräbeån på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Skräbeån

Notiser om Skräbeån

 

blå linje

Skräbeån fiskevårdsförening

Skräbeåns FVF erbjuder havsöringfiske på två fiskesträckor om ca en kilometer vardera, den norra sträckan i Bromölla och den södra i Nymölla.
Fiskekorten gäller alltid för båda sträckorna.

Se karta över sträckorna placering
Detajkarta över sträckorna: Övre (Bromölla), Nedre (Nymölla)

Fiskortförsäljning:
Fiskekort.se
Preem, Tians väg i Bromölla
Bromölla Fiske&Fritid
Sölvesborgs Fiske&Fritid
Turistbyrån i Bromölla

När det gäller sikfisket i november/december gäller speciella priser och begränsat deltagarantal. Sikfisket bedrivs i november till och med december mellan kl. 8.00-16.00. Fiskekorten säljs genom att man anöker om dem via mail
För exakta datum besök hemsidan:
Skräbeåns FVF

En del av fiskesträckan är handikapptillgänglig. Grillplatser finns iordningställda.

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

-----

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

Bromölla Fiske&Fritid

 

Turistinformation

Turistbyrån i Bromölla

Turistbyrån i Kristianstad

 

Externa länkar

Skräbeåns FVF

Skräbeåns Vattenråd

Skräbeåns Vattenvårdskommitté

 

Fiskeartiklar om Skräbeån

Starta tidigare. Börja fisket redan från början...
Ofta kan man förlänga fiskesäsongen genom att starta tidigare. Det gjorde Mattias och Wahlfried förra året när de bestämde sig för att möta våren och den nya fiskesäsongen vid skånska Skräbeån och Vramsån. Är man förberedd på att trixa lite med spö och lina väntar en stor upplevelse vid de små åarna. Text & foto: Mattias Holmqvist. Publicerad i Fiskefeber nr.1. 2013

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Skräbeåntill oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

<xx><

Från 2010, från Göran i Bromölla: Zon 1 är den zon som anses som den "bästa" av alla, anledningen är att den sträckan har flest lekbottnar för siken. Därav blir det också den dyraste av alla 3 zoner. Zon 2 är lite konstigt uppdelad, den börjar före Zon 1 och fortsätter sedan efter att Zon 1 slutat. Zon 2 kan ses som "mellanklass", alltså varken sämst men inte heller bäst. Zon 3 är den längsta och anses generellt vara den sämsta, men haka inte upp dig på hur fisket är i de olika zonerna, hur mycket fisk det kommer upp i de olika zonerna beror helt enkelt på hur mycket fisk som är uppe i ån. Förra säsongen var det tex ett riktigt kanonfiske i Zon 3! Vattnet ser väldigt olika ut på dessa platser, blandat ganska turbulent och starkt strömmande vatten för att sedan avta och tillslut bli sakta strömmande vatten, alla typer av ström med andra ord.

I utrustningsväg är det flera som kör med långa matchspön, liten haspelrulle laddad med tunn nylonlina kring 0.18-0.20, skarvat med en flourcarbontafs runt 0.16. Kamasan Widegape B983 i storlek 10 är riktigt populärt agnat med mask eller maggots, eller en kombination. Vissa kör med en lite lyspärla ovanför kroken, om det funkar vet jag inte, men erfarenheten säger att det inte gör fisket sämre i alla fall. Vad gäller teknik, hur man ska fiska, är det oftast ett kast uppströms, och stenkoll på andra flöten ute i vattnet och all träd som hänger över ån.

<xx><

Från 2006: För sik, kör med vanligt glidande bottentackel. krokstorlek 10-12. Beta med daggmask, maggots, men bäst är egentligen grön lövmask.

<xx><

Från 2002: Är det högt vattenstånd och mycket ström så ska man fiska med ett bottenmete, typ pater noster, och det är mask som gäller. Är det normalt vattenstånd så kör med flötmete och maggots eller mask.

<xx><

Från 2002, av Anders: Använd en liten mormyshka med en eller två maggots på, både vid pimpel, och fiskad med lätta haspelgrejer (långa spön) i åar, låt den bara virvla i strömmen eller studsa i botten.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

  Annonser