Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Österdalälven -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Dalarna

blå linje

Älv i Dalarna. Upprinner i Storån, Grövlan, Sörälven norr om Idre. Absoluta källfödet är vid Østre Kvisla som ligger i östra Norge vid Drevsjön. Flyter ner till och igenom Siljan. Mynnar ut i Västerdalälven strax söder om Siljan vid Djurås och tillsammans bildar de Dalälven som i sin tur mynnar ut i Bottenhavet vid Skutskär i Gävlebukten.

Älven bjuder på ett väldigt varierat fiske, här finns många olika fiskarter och olika områden i älven passar till olika fiskesätt. Så här erbjuds verkligen fiske för de flesta sportfiskare.

Innan utbyggnaden av älven fanns den mest kraftfulla och vildaste strömsträckan i hela älven i det sk. Trängslet, älvsträcka nordväst om Älvdalen. Här fanns forsar med namn som Borgforsen (låg ungefär där dammvallen ligger idag), Björnskärsforsen (Björntjärnsforsen), Lillsugnet och Storsugnet, Stenströmmen (låg strax söder om Lillsugnet), alla i dag tystade genom bygget av Trängseldammen. Genom dessa trånga passager med våldsamt vattenflöde vandrade den grova öringen från Siljan för att ta sig upp till sina lekområden i bl.a Sörälven, Storån, Grövlan och Fjätån.

Fiskeområden i älven:

Gagnef-Mockfjärds FVO

Leksand-Insjöns FVO

Sträcka inom Mora-Våmhus Fiskevårdsområdesförening (Oxberg-Spjutmo)

Dalälvens FVO (Mora-Spjutmo)

Älvdalen FVO (Trängseldammen - Oxberg)

Särna-Idre FVO

 

blå linje

Österdalälven på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Österdalälven

Notiser om Österdalälven

 

blå linje

Särna-Idre fiskevårdsområde

Området i Österdalälven sträcker sig från Trängseldammen i söder och upp till Idre

Läs mer på hemsida: http://www.sarnaidrefvo.se

 

blå linje

 

Sträckan inom Älvdalen FVO (Trängseldammen - Oxberg).

Områdeskarta
Fr.o.m Trängseldammen i norr till Spjutmodammen i söder. Bra strömfiske på öring och harr. Även sik och gädda fångas här.
Fisket öppnar normalt kring den 16 maj. Bästa fiskeperiod är normalt veckorna runt midsommar samt september - oktober.
Älven är på de flesta ställen lättvadad.

Strömsträckan är knappa två mil, mellan Åsendammen och Väsadammen, och bjuder på fantastiska fiskemöjligheter i en underbar natur. Älven visar upp omväxlande snabba och långsammare partier på sin färd genom dalgången.

Österdalälven är känd framför allt för sitt fina harrfiske, men även fisket efter öring kan vara riktigt bra. Det är främst flugfiske som bedrivs i älven, som i allmänhet är mycket lättvadad. Fiskeplatserna längs älven är lättåtkomliga och ett antal slogbodar och lägerplatser har byggts längs vattnet.

Nerströms Blyberg och strax innan Oxberg finns en fin strömsträcka som ofta erbjuder bra harrfiske.

Fiske i kraftverksdammarna:
Trängseldammen: Abborre, gädda, sik, lake, öring och harr.
Åsdammen: Abborre, gädda, sik, öring, lake och harr.
Väsadammen: Abborre, gädda, sik, lake, öring och harr, regnbåge.
Spjutmodammen: Abborre, gädda, mört, sik, öring och harr.
Inom Älvdalens fiskevårdsområde finns det mängder av andra fiskevatten, både strömvatten, sjöar och tjärnar. Se på sidan:
Älvdalens FVO

Fiskekort:
Kan köpas på bl.a.
Älvdalens Fiskecenter, Älvdalens Sportcenter, Turistbyrån i Älvdalen och många fler ställen inom området. Kortet berättigar till fiske i alla fiskevatten tillhörandes Älvdalens FVO.

För mer fiskeinfo kontakta Älvdalens Fiskecenter

 

blå linje

Sträcka inom Mora-Våmhus Fiskevårdsområdesförening (Oxberg-Spjutmo)

Fiskeområdeskarta (2016)

Kortförsäljare:
Siljan Turism, Mora
Statoil Tuvan, Mora
Mora Korgmakeri
INTERSPORT, Mora
Hotell MoraParken, Mora
HandlarŽn Venjan
HandlarŽn Våmhus

Länk till Mora-Vånhus FVOF: http://mvfvof.se/

 

blå linje

Dalälvens Fiskevårdsområde (Spjutmo-Mora)

Området i Mora kommun omfattar Österdalälvens sträckning från Badstubacksbron i Mora till Spjutmo kraftverk. En sträcka på ca 2 mil som i sin nedre del är bred och lugnflytande med ett antal olika fiskarter såsom gädda, sik och abborre. Den övre delen, ca 8 km, är ett omväxlande strömvatten som främst håller harr och öring och passar utmärkt för flugfiske. Älven rinner genom ett naturskönt och omväxlande landskap med skogar och branta åsar och nås via ett antal skogsbilvägar i området.

Dalälvens Fiskevårdsområde erbjuder ett variationsrikt fiske i vacker natur. Både stor som liten kan här hitta sitt eget lilla favoritställe. Från de lugna partierna i älvens nedre delar till de mer strömsatta i den övre delen. Matsäcken eller kaffetåren avnjuts i någon av de slogbodar som finns längs älven.

Bra sträcka för öring och harrfiske finns bl.a mellan Säs och Gutdalen. Hör har fångats öringar på upp mot 4 kilo. Finns även en del bra strömsträckor förbi Gutdalen och neråt mot Siljan. Här brukar fisketrycket vara mindre än längre norröver.

Fiskeområdeskarta (2015)

Kortförsäljare:
Siljan Turism, Mora
INTERSPORT, Mora
Statoil, Tuvan
HandlarŽn, Våmhus

Mer info på sidan: http://dalalvensfvo.se/

 

 

blå linje

Leksand-Insjöns FVO

http://www.lifvo.se/

Sträcka av Österdalälven från Skäggnäset vid Nedre Östersfors upp till Siljan. Fiskekort genom IFiske.se

blå linje

Gagnef-Mockfjärds FVO

Sträckan i Österdalälven är från Tömnäset strax norr om Gagnef (6721062.887, 501880.283 SWEREF99 TM) nerströms till sammanflödet med Västerdalälven vid Djurås.

Fiske på främst harr och öring.

Fiskeområdeskarta (2015)

Mer info på hemsida: http://www.gagneffiske.se/

blå linje

 

Fiskeguider, fiskecharter

Älvdalen Fiskecenter

 

Boende/Logi

Älvdalen Fiskecenter

 

Redskapsbutiker

INTERSPORT, Mora

Älvdalen Fiskecenter

 

Turistinformation

Älvdalens Turistbyrå

Siljan Turism, Mora Turistbyrå

 

Externa länkar

Älvdalen Fiskecenter

Dalalvens FVO

Mora-Vånhus FVOF: http://mvfvof.se/

 

Fiskeartiklar om Österdalälven

Harrfiske på marginalen
Fastän årets första snöoväder just dragit förbi finns ingen anledning att lägga spöet på hyllan än. Stefan Larsson berättar här om ett harrfiske på marginalen som förlänger säsongen med flera veckor. Artikeln finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 5, 2017.

<xx><

Småflugor - guidens bästa tips
Merparten av de insekter fisken äter är bara några millimeter långa. Men hur fiskar man med så små flugor? Den professionella flugfiskeguiden Stefan Larsson vid Älvdalens Fiskecenter har små flugor som främsta vapen. Artikeln finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 2, 2017.

<xx><

Lärdom med åren
En berättelse om en flugfisketur till Österdalälven och Oxberg. Av Egon Kjernell.
Artikeln finns publicerad på sajten Flugfiskemagasinet Rackelhanen.

 

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Österdalälven till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

 

2016-08-01
Tips om bra sträcka för stor öring: I vattenområdet där Fjätån flyter ut i Österdalälven fångas många grova öringar varje år. Vattnet här är stort och brett så att fiska från båt är nog det bästa och de flesta fiskar med spinnutrustning. Dessa grova öringar är troligen lekvandrare från Trängseldammen som skall upp i bl.a Fjätån.

<xx><

2017-09-02 Förslag på bra fiskesträckor insänt av Micke.
När jag besöker området inom Älvdalens FVO så fiskar jag av området söder om Åsen, väldigt trevliga fiskeplatser. Lite längre nerströms finns Brunnsberg och här finns fler fina sträckor. Besöker du området så glöm inte området mellan Karlsarvet och Kuntmått. Jag har själv upplevt mitt bästa fiske här under midsommar, området är relativt lättvadat. Insektskläckningar brukar vara intensiva och bästa imitationen du absolut bör ha med dig är på Gul forsslända. Harren jagar intentivt efter dessa sländor när kläckningarna är igång. Har hört från andra sportfiskare att denna sträckan oftast även erbjuder kanonfiske på hösten.

<xx><

Från 2006, av Erik
Österdalälven från Åsen (varvsön) och nedåt, älven ovanför går bort pga. dammarna i Åsen och Trängslet Älvens båda sidor är lättilgängliga med bil då det går väg på båda sidor om älven, Följ vägen och sväng ner första bästa grusväg mot älven så kommer du säkerligen ned till älven. Verkar inte stället ok så kör vidare till nästa grusväg. Med lite lokalsinne så behöver du inte ens en karta. Det fina är att du snabbt kan byta ställe ifall det inte nappar eller om du tröttnat på omgivningen. Jag skulle tro att harren finns överallt i älven, men de ställen som nämnts här är nog bra att prova.

Fisket i älven har en topp på större fisk just under hösten och runt premiären. Ta med dig kläckare såsom Flinken (känt mönster för älven) i stl 12-18, diverse nattlsändeimitationer. Även tunga nymfer ger som vanligt ett strålande resultat på harren, polska puppor etc.

<xx><

Från 2006, av Lasse
Det är lite svårt att beskriva alla bra fiskeställena utan karta, men här kommer lite "sträckor" som jag tycker att man skall besöka. Stockholmsrakan, Månstabron, Oxbergsbron, Karlsarvet, älvförgreningen i Brunnsberg är några skitbra ställen.

<xx><

Från 2005, av Lasse: Norr om vägbron över väg 70, ca 7 km norr Älvdalen hittar du superbra harrställen. Leta upp "Stockholmsrakan", "Skafferiet" & "Bäverholmen" så kommer du till ett Eldorado.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

  Österdalälven vid Kuntmått, Lokarakan
Österdalälven vid Kuntmått, Lokarakan

 

Annonser