Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Öresund och Skånes västkust -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Skåne

 

blå linje

Skånes västkust räknas från i norr där landskapsgränsen går ut i Laholmsbukten vid Eskilstorpstrand och ner till Flommen i Falsterbo. Öresund är vattenområdet mellan Danmark (Själlands östkust) och Sverige (Skånes västkust). Området som kallas Öresund är norrifrån en linje mellan Kullen-Gilleleje och ner till söder till en linje mellan Falsterbo-fyren vid Stevns klint. Sundet är 118 km långt och är som smalast 3,5 km (Helsingborg-Helsingör) och som vidast 40 km. Djupet varierar mellan 50 meter vid Ven (Landskronadjupet) och 7–8 meter mellan Limhamn och Saltholm.

Svenska (större) vattendrag som mynnar i Öresund är Kävlingeån, Råån, Saxån, Höje å och Sege å.

Sundet är välkänt för sitt havsfiske. Det fångas mycket stortorsk, sill, makrill, näbbgädda, havsöring. Även kustfisket längs Öresund kan bjuda på fantastiska fisketurer, både havsöring, abborre, id, multe, näbbgädda (horngädda) och torsk nappar nära land.

Tänk också på att respektera fredningstiderna för laxartad fisk i havet. Gå till Svenskafiskeregler hemsida för mer info.

Förr invaderades Öresund under århundraden periodvis av tonfisk, detta skedde i perioder om 25-30 år, och varje period höll på under 5-7 års tid. Däremellan saknades tonfisken helt. Den senaste tonfiskepoken var på 1930-talet och efter denna period har inte detta  fenomen återkommit.

Det kanske bästa sättet att komma i kontakt med stortorsken är att följa med någon av turbåtarna som erbjuder båtfiske i Öresund

Några bra kustfiskesträckor:

Kullaberg (N 56° 18.157', E 12° 26.752')

Söder om Lerhamn (N 56° 15.223', E 12° 31.104')

Tallbacken, Nyhamnsläge.
Observera att området ligger inom ett naturreservat där speciella beträdnsregler gäller.
SWEREF99 TM 6234480, 347128.
WGS84 DDM 56°13.835'N 12°32.033'E

Grå läge (N 56° 7.697', E 12° 35.588'). Långgrunt och lätt att vada. Bra fiske ut mot ön (som inte alltid syns vid högvatten) Bra fiske längs kuststräckan ända upp mot Viken.

Hittarpsrevet norr om Helsingborg (N 56° 5.927', E 12° 37.774') Bra fiske på bägge sidor av revet. Ofta går öringen väldigt grunt på norrsidan av revet in mot land. Vid blåsigt väder bör man fiska av detta område innan man ger sig ut på revet.

Helsingborg Västhamn (N 56° 1.702', E 12° 41.394') (www.vasthamnsfisket.se/)

Fortuna-Ålabodarna, söder om Rydebäck (N 55° 57.223', E 12° 45.553' till N 55° 56.582', E 12° 46.240')

Sundvik, söder om Ålabodarna (N 55° 55.773', E 12° 47.443' till N 55° 54.920', E 12° 48.182')

Sjöbo badplats-Barsebäckshamn(N 55° 46.176', E 12° 55.219' till N 55° 45.555', E 12° 54.382')

Vid brofästet i Malmö (N 55° 34.001', E 12° 53.576')

 

blå linje

Öresund och Skånes västkust på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Öresund och Skånes västkust

Notiser om Öresund och Skånes västkust

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

Rååbåtarna, M/F Islandia, Confident, Siam (Helsingborg, Råå)

Landskronabåtarna, Landskrona

Fiskeguide i Laholm, erbjuder bl.a fisketurer utmed kusten från Torekov i söder och norrut.

 

Boende/Logi

 

Redskapsbutiker

Eslövs Fiskeshop / Fiskaonline.se

Nielsen Sportfiske Outlet, Billesholm

 

Turistinformation

Helsingborg Turistbyrå

Malmö Turistbyrå

Landskrona Turistbyrå

 

Externa länkar

www.oresundsvand.dk

oresundsfiske.blogspot.se

 

Fiskeartiklar om Öresund och Skånes västkust

Med jiggspö efter sundets torskar
Det unika Öresund bjuder på grymt torskfiske både höst och vår. Med lätt utrustning och jigg är det bland det roligaste fisket som artikelförfattaren Anders Nicander vet. Denna gång tar han sundet från andra sidan, tillsammans med dansken Gordon Henriksen. Artikel som finns publicerad i Fiskejournalen nr 8, 2017.

<xx><

Kustöring - Med fokus på nordvästra Skåne
Nordvästra Skåne har varit lite av en vit fläck på kustfiskarens karta. Nyfikenheten tog överhanden och jag åkte dit för att ta reda på om fisket är lika bra som ryktet säger. Artikel av Göran Cederberg i tidningen Svenskt Fiske nr 1, 2017, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

<xx><

Nyårsöring - en kall start på fisket
När många fortfarande dröjer sig kvar i sängen efter nyårsfesten så ger sig ett gäng entusiaster ut för en årlig tradition. Öringpremiären på Skånekusten. Från Kullens fyr och söderut så är fisket tillåtet från årsskiftet. Tidningen Allt om Flugfiskes Ulf Börjesson berättat om en annorlunda start på det nya fiskeåret. Artikeln finns publicerad i tidningen Allt om Flugfiske nr 1, 2016.

<xx><

Trollingplats Öresund
Öresund har alltid bjudit på fantastiska fiskemöjligheter. En gång i tiden var det en internationell samlingspunkt för storviltfiskare på jakt efter jättetuna. På 80-talet var det Europas främsta hot spot för grov torsk. I dag frestar Sundet med nya lockelser. Stor blank havsöring. Av Christer Johansson, 1991.
Hela artikeln finns publicerad i tidningen Sportfiske nr 9 1991, som gavs ut av organisationen Sportfiskarna.

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Öresund och Skånes västkust till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

2017-02-01, insänt av Erik D.
Bra fiskeplatser på hösten är grundflaken som finns söder om Ven, de kallas Disken och Lappen. Mycket bra platser för plattfisk.

<xx><

2015-11-02
Tips på tackel och spön för plattfiske från båt:
Kör vanligt plattfisketackel med lysslangar i gult, med räka/borstmask på krokarna. Jag har lyckats få alla möjliga arter på de i sundet, till och med makrill... Trodde inte de körde runt på bottnen på 30 meters djup...

Spö vågar jag inte rekommendera då jag kör med ett ganska mjukt å långt spö då jag kör från egen båt, helt annat å köra från turbåtarna.

Kan även bli jobbigt å få ut grejorna från båten då man kör underhandskast med multirulle och långt spö , så är man ny med turbåtarna borde man börja med haspelrulle annars trasslar sig lätt tacklet när man svingar ut de underifrån. Dessutom finns en risk för overrun vilket oftast resulterar att tacklet skjuts tillbaks in i/på båten, dessutom kan du inte svinga ut de i underhandskast om du har ett spö elr tacklet slår i vattnet. Så ett spö som är runt 7fot är nog optimalt.

Men ett plattfisketackel med gula detaljer inkl gul tyngd/pilk som väger allt från 70-150g beroende på ström, den färgen är en riktig killer för kolja å rödspätta.

Själv kör jag bara med jigg när jag letar efter torsk då jag tycker häcklor och pilkar river sönder torskarna, dessutom är de 50/50 chans var krokarna hamnar när man står och hoppar med pilken och en häckla... Min jigg har suttit i munnen på alla torskar jag tagit än så länge och jag har nog varit ute runt 15-18 gånger de senaste året, kör dock oftast C&R på dem när jag redan fått några stycken då jag fortfarande jagar 10plusarn... Dessutom är de ju inte mer skadade än ett hål i läppen när man kör med jigg.

<xx><

Från Adam 2013-05-03
Horngädda är en mycket bra fajter och förekommer i enorma stim längs Skånes väst och sydkust i början på maj. Huggperioden varar några veckor innan horngäddan slutat leka vid stranden och börjar gå glesare och djupare.
Du kan lätt fånga horngädda från stranden. Använd blanka och långkastande drag/pilkar och knyt trekroken i en 10 centimeter lång nylontafs efter draget. Välj ett långkastande kustspö. En solig dag i maj kan du få horngädda i vart och vartannat kast över sandbotten.

<xx><

2009-02-09, från Joakim
Tips om fiskeplatser och arter:

Havsöring: Fångstplats: Längs hela kusten. Pirarmarna i Ängelholm vid Rönneås utlopp är bra platser). Säsongen är hetast under våren, men det fångas fisk under hela tiden den är lovlig.

Torsk: Fångstplats: Längs hela kusten, förutsatt att torsken söker sig in på grunda bottnar, vilket den gör i april/maj och en sväng under senhösten. Under annan tid kan man hitta torsken bl.a. runt Kullen och i Västhamnen Helsingborg där man kommer till djupare vatten där från land.

Horngädda: Längs hela kusten från sista veckan i april till slutet av maj/början av juni. Därefter kan ströfiskar fångas. Kul sportfisk!

Plattfisk: Fångas året om längs hela kusten, främst på sandbottnar. Säsongen anses som hetast under vintern då plattfisken är som fetast. En skrubba man fångar på sommaren brukar vara en ganska sorglig syn bestående mest av skinn och ben. Parapeten i Helsingborg är bra plattfiskställe.

Makrill: Fångas längs hela kusten under sommaren. Juni och juli är hetaste månaderna. Bra platser är där havsströmmarna stryker land. Det togs en del makrill runt Kullen förra sommaren, men jag tror att man fått fisk både vid parapeten och i Västhamnen i Helsingborg.

<xx><

Från 2007-11-14
I skälderviken: Magnarps hed, Magnarps rev och Björkhagen är bra platser (här brukar även de största kustöringarna dras, hörde om en på slutet som skulle ha vägt 4,5, men det har kommit upp fler storingar under året. Annars fiskar hela skälderviken väldigt bra, "leopardbotten " finns i princip överallt. Många ställen är långgrunda,med meterdjupt vatten, men de fiskar jävligt bra p.ga bottenmiljön, Sen vår och sommartid ska du söka upp våra stränder, då går fisken gärna in där i skydd av mörker. Under högsommaren krävs det dock att det har varit lite mörkt ett tag. För att fiska effektivit så kräver i princip allt fiske vadare, båt går också bra, men jag föredrar vadare, är själv ingen inbiten båtälskare.

Höst och vår är lättast, men på sommaren så söker du platser med nära till djup bara(minst två meter) och så kan man fiska på dagen också, bara det är mulet med helst regn och lite fart på vattnet, en klassisk skitsommardag med andra ord. Hov hallar skulle nog funka till sommarfisket, men jag har för mig att Norrviken i Båstad också har nära till djup? I skälderviken är det platserna i Magnarp som gäller, där är det en knädjup på en tio meter lång kant, sen går det ut på två meter, sen djupare..
Insänt av Marcus.

<xx><

Från 1984-04
Den traditionella metoden är att fånga näbbgäddan med långsmala, silverblänkande kastpilkar som snabbt spinns hem i ytan. Men varför inte prova något annorlunda i år? Flugfiskaren kan med fördel ta med flugspöet till kusten och man kan också ha ett roligt mete efter näbbgäddan. Tubflugor i silver och rött har vint sig mycket gångbara och de kan f ö även användas som upphängare av spinnfiskaren. Metaren kan prova med en sillbit eller, allra bäst, tobis om det finns att få tag på.

<xx><

Från 2005.

Världens bästa havsöringsfiske kanske finns i Skåne. Skånekusten är känd för sina stora silverblanka öringar och området passar fint för vinterflugfiske. Januari och februari brukar ha många dagar med plusgrader, vilket gör det hela än mer inbjudande. Vintern är dessutom en tid som av många anses vara en av de bättre, eller till och med den bästa, tiden på året att fiska havsöring längs kusten. En av de mest erfarna havsöringsfiskarna är Pelle Klippinge. Enligt Pelle är fisket bra under hela vintern, så länge det inte blir extremt kallt. Vid temperaturer kring cirka +5 grader kommer öringen in nära land på födosök. Han förklarar att havsöringen gärna söker sig till utskjutande, markerade rev eller uddspetsar. Sådana platser är oftast säkra, men han tillägger att även vikar där vattentemperaturen kan stiga några grader när varmare vindar ligger på kan fungera bra. Flugvalet skiljer sig något åt vintertid. Pelle använder mindre flugor ju kallare det är och anpassar även hemtagningen, flugorna ska fiskas långsamt. Precis som under övriga året är imitationer av fiskens vanliga föda att föredra. Vintertid är det främst räkor och märlor som står på menyn, men även spigg är attraktivt för öringen.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Söder om Lerhamn, Naturreservatet
Söder om Lerhamn, Naturreservatet

Revet vid Hittarp
Revet vid Hittarp

Fiske vid Västhamnen i Helsingborg
Fiske vid Västhamnen i Helsingborg

Kuststräckan mellan Fortuna och Ålabodarna
Kuststräckan mellan Fortuna och Ålabodarna

Norr om Barsebäck hamn
Norr om Barsebäck hamn

Söder om Sjöbo badplats, norr om Barsebäck
Söder om Sjöbo badplats, norr om Barsebäck

 

Annonser