Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Örekilsälven -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Bohuslän / Dalsland

blå linje

Örekilsälven (även kallad Kvistrumsån) rinner upp i Härslättemossen mitt i Dalsland. Från mossen rinner älven rakt norrut till strax söder om Ed där älven vänder nästan 180 grader och flyter sydväst, ner och genomflyter Kärnsjön. Ur sjön rakt söderut genom Munkedal i Bohuslän där Munkedalsälven tillrinner ut i älven mitt i samhället. Fortsatt söderut där den efter Munkedal mynnar i Saltkällefjorden i den inre delen av fjorden Gullmarn några mil norr om Uddevalla.
Största biflöden är; Töftedalsån, Hajumsälven, Munkedalsälven (Valboån)

Huvudfåran i Örekilsälven har en längd av cirka 85 km.

Örekilsälven i Munkedal är en av södra Sveriges bästa laxfiskeälvar. Årligen tas mellan 150 och 300 laxar här. Medelvikten är mellan 4 och 5 kg, och de största väger över 10 kg. Älven har mest varit känd som en höstälv, men lax fångas redan från maj månad i den relativt lilla älven, som är känslig för torrperioder, men chansrik när det regnar! Bästa period är normalt i augusti och september.

 

Sträckor:

blå linje

Nedre Örekilsälvens fiskevårdområde

Örekilsälvens laxfiske, sträckorna kring Munkedal. Fiskvårdsområdet omfattar sträckan från mynningen i Saltkällefjorden till Kärnsjöns utlopp vid Torpdammen i norr. Säljs begränsat antal fiskekort. Endast spinn- eller flugfiske är tillåten.

Den 19 juni 2011 den största laxen som fångats i Örekilsälven i modern tid. Laxen vägde 17,4 kilo och var 112 cm lång och togs på fluga vid Laxnacken på B-sträckan

Fångststatistik: 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998

Karta över fiskeområdet (2015)

Mer info finns på deras hemsida: http://orekil.com/

 

blå linje

Kärnsjöns FVOF

Ca 8 km norr om Munkedal. Fiskekort genom bl.a IFiske.se.

 

blå linje

Örekilsälven- och Hajumsälvens FVO

Här kan man fiska efter bl.a. gädda, abborre, lake, ål, öring och i de nedre delarna mot Kärnsjön även gös. I området finns tre stycken iordningsställda handikappfiskeplatser. Fiskekort säljs bl.a. hos Kynnefjälls Natur, Kat-ina´s gatukök i Hedekas och hos Hedekas Allköp.

 

blå linje

Gesäters FVO
Sträckor i Töftedalsälven och Örekilsälven.

 

blå linje

Örekilsälven på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Örekilsälven

Notiser om Örekilsälven

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

-----

 

Boende/Logi

 

Redskapsbutiker

Eds Sport & Fritid

 

Turistinformation

Dals-Eds Turistbyrå

Munkedals Turistbyrå

 

Externa länkar

Nedre Örekilsälvens fiskevårdsområdesförening,

 

Fiskeartiklar om Örekilsälven

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Örekilsälven till oss, maila hit

 

blå linje

Fisketips/info:

Från 2012-08-03
Sedan jag kommit hem ifrån Orkla har jag varit sugen på att fiska lite i hemmaälvarna och igår bestämde jag mig för att försöka få tag i ett kort i Örekilsälven. Som tur var så fanns det ett kort ledigt på B-sträckan idag och jag åkte tidigt i morse för ett förmiddagsfiske. Ett lätt gråväder och en ljummen luft gjorde att det kändes riktigt hett när jag traskade ner till Kvistrum. När jag kommer ner så ser jag att jag timat tidvattnet vilket alltid är hett! Havet trycker på ganska ordentligt och vattnet brukar bromsa upp. När vattnet sedan sjunker får vattnet fart igen och det brukar bli bra aktivitet. Så blev det även denna morgon! Jag såg i min andra repa 4-5st smålax hoppa och hade stor tro när jag gick den tredje vändan. 7-8 kast och det tunga suget i linan kom, upprokningen blev perfekt och fisken blev direkt helt ursinnig! Flertalet hopp och tunga utras runt i höljan gjorde det till en fantastisk fight på den ganska lätta utrustningen. Fisken mätte 86cm och var riktigt grov över ryggen och jag tippade den till en 7kilos fisk. Tänk hur lätt det kan vara ibland… Fisken tog på en 2,5cm Black & Green tub fiskad med flytlina och en kort sjunktafs. Av Tellis, http://tellis-flugfiske.se

<xx><

Från 2012-07-17
Om vattnet är klart  rekommenderar jag inte orange (som annars är ett bra val) utan kör istället med färgerna Banan/Fiery brown/guld. Fiskar du in i mörkret så kör Sunray.

<xx><

Från 2012-07-18
Jag rekommenderar Bananflugan, bruna samt svarta flugor och även orange på B-sträckan. Microtuber gärna på små bottletubes samt krokflugor mellan storlek 6-12. Rosa/vita flugor är en giftig solskensfluga nu och även green highlander. Testa gärna Sunrays mellan 6-15cm i skymmning och grynings och mörkerfisket.

Skadar inte att dynga ner nån microtub med sjunklinan nu heller i dom starkar inlopsströmmarna samt vitvattnet.

Glöm inte att fiska vittvatten som ser ofiskbara ut nu. Särskilt grilsen står gärna där och med en tungre fluga som bryter ytströmmen snabbt kan detta ge fin utdelning då många lämnar dessa platser ofiskade.

Mitt hetaste tips är en svart 6mm bottletube med tunt tunt orange samt svart hackel. Men en tunn smutsgul undervinge och en tunn mörkbrun övervinge på 2cm och ett eller 2 strån med flash. Eventuellt. En liten lite kanske 2mm lång lysslangsbit på kroken.

<xx><

Från 2010_04
Tidigt på säsongen änvänds oftast junkande linor och lite större flugor, vobbler och drag. Vid fiske på sommaren änvänds små flugor och flytlina, spinnare och lätta skeddrag. GP är ett bra flugval för Örekilsälvens humusfärgade vatten, orange Rapala har knäckt många Örekilslaxar. Återutsättning rekommenderas under hösten. Chansrikaste period är normalt augusti-september. Vid regn även maj-juli.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

2017-01-01
Laxfisket under 2016 var dåligt, bara 177 laxar fångstrapporterades. Bästa fisket var i augusti. Största laxen som fångades var på 12,9 kg och fångades på fluga. Det har rapporterats om en hel del svampangrepp på fångade fiskar.

<xx><

2011-06-19
Den största laxen som fångats i Örekilsälven i modern tid. Laxen vägde 17,4 kilo och var 112 cm lång och togs på fluga vid Laxnacken på B-sträckan

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser