- Ogströmmen, Ogan, Ögan - Till startsidan | Fiskevatten i Dalarna
Ogan i västra Dalarna, rinner upp i Dragsjön, efter utflödet ur Ogsjön byter den namn till Ogströmmen, flyter söderut till sjön Bysjön och sjön Öjen (Öjesjön). Flyter sen mot nordöst genom Svansjön, sjöarna övre och nedre Resjön, Stor Häsjen och genom Ogviken ut i Venjan sjön. Räknas som biflöde till Vanån som ingår i Västerdalälvens vattensystem. Ögan rinner upp i området Hamrarna strax väster om Ögbäckskölen. Rinner rakt söderut ner ut i Smågarna, genom Grundhån, Djuphån. Rinner ihop med Barrvallen strax söder om Smågarna. Mynnar ut i Rogsjön som har förbindelse med Dragsjön.
Ogan/Ogströmmen på Sverigekartan
Rinner upp i området Hamrarna strax väster om Ögbäckskölen. Rinner rakt söderut ner ut i Smågarna, genom Grundhån, Djuphån. Rinner ihop med Barrvallen strax söder om Smågarna. Mynnar ut i Rogsjön som har förbindelse med Dragsjön.
Ogan Norra Venjans fiskevårdsområde är ca. 470 kvkm stort och innehåller ett stort antal olika sorters fiskevatten. Det är allt ifrån små tjärnar till större sjöar, mindre bäckar till större åar, men inte minst 2 större strömmande vatten; Ogan/Ögan//Ogströmmen och Vanån. Ogan: Sträcka mellan Dragsjön och Ogsjön.
Ogströmmen Ogströmmen startar vid Ogsjön och rinner femhundra meter på Norra Venjans FVO innan den passerar rågränsen och kommer in i Malungs fiskevårdsområde. Från Malungsrået ner till Öje är det nio kilometer och det är bra harr och öringfiske hela vägen. De övre två kilometrarna har en egen karaktär med korta forsar och längre sel. Sommartid är det ingen ädlare fisk i selen men de håller grov gädda. Vill man prova gäddfisket är skymningstimmen bäst och det landas varje år riktigt fina fiskar på runt meter i dessa sel. Ett par kilometer nedströmms rået, direkt efter selet vid Holmängen, börjar den långa forsen och strömmen faller ganska jämnt hela vägen ner till byn. Forsens karaktär ändras gradvis allt eftersom och det finns ett antal naturliga fiskeplatser med ganska skilda biotoper innan Ogströmmen når Öje. Inom Norra Venjans FVO: Sträcka efter Ogsjön (ca 0,5 km lång) Mer info på sidan: Norra Venjans FVO Inom Malungs FVO: Ogströmmen har en population av både harr och öring, men även gädda förekommer. De övre två kilometrarna består av forsar och sel, selen håller mycket grov gädda. Efter selet vid Holmängen, börjar en lång forssträcka med jämn fallhöjd hela vägen. Ogströmmen har sedan 1999 ingått i ett Eko-fiskeprojekt drivet av Malungs Fiskevårdsområde. Pprojektet lades ner 2009. Läs mer om Ogströmmen på Ogströmmens hemsida. Fiskekort finns att köpa i affären eller butiken i vid Öje Centrum, vid OkQ8 i Malung samt på Malungs Fiskecenter.
Fiskeguider, fiskecharter -----
Boende/Logi
Redskapsbutiker -----
Turistinformation
Externa länkar
Fiskeartiklar om Ogan/Ogströmmen -----
Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Ogan/Ogströmmen till oss, maila hit
2015-08-02, från Erik Enligt mina egna erfarenheter så är det nästan enbart dagfiske som gäller i Ogströmmen, i alla fall för harren. Så fort mörkret har lagt sig så har även harren slutat nappa. Självklart kan det handla om tillfälligheter och att vi inte lyckats knäcka nöten men det har hänt oss så många gånger att vi tycker oss se ett mönster. Ogströmmen är ett mycket fint och relativt lättfiskat vatten som lämpar sig alldeles utmärkt för flugfiske. Ån är ca 20 m bred och medeldjupet i forsen ligger på ca 0,5 m. Under sin färd nermot Öje slingrar sig ån genom en fin natur och är extremt lättåkomlig med bilväg som löper längs med ån på bägge sidor. Väl vid ån märker man dock inte av vägarna utan naturen är relativt orörd och frånvaron av vindskydd, grill- och tätplatser etc. gör att en viss mån av vildmarkskänsla ändå infinner sig. Längs med vägen sitter informationsskyltar som talar om var du befinner samt ger lite bra fisketipps. <xx>< 2015-06-03, från Oskar. Bra fiskeplatser i Ogströmmen:
Venjansrået (60°51'50.8"N 13°45'52.9"E)
Västerselen (60°51'31.0"N 13°46'12.5"E) Holmängen (60°51'16.3"N 13°46'33.9"E) Lyåns utlopp (60°50'28.0"N 13°47'55.8"E) Storsundet (60°50'01.9"N 13°48'54.4"E) Lillsundet (0°49'32.6"N 13°50'02.9"E) Kitteln (60°49'13.5"N 13°50'45.5"E) Fiskodlingen (60°49'00.2"N 13°51'17.8"E) Utloppet (60°48'42.5"N 13°51'35.0"E) <xx><
2012-04-12, från Jonas <xx><
2007-03-21 <xx><
Från 2003, av Jonas Mina favoritflugor är, som alltid: Europa 12:an stl 12-14, Superpuppan stl 12, Muddler Minnow stl 6-8 (för feta öringar) Ogströmmen får anses som ganska tekniskt avancerad med snabb ström, mycket sten och många strömhastigheter som påverkar din fluga på ett ofta negativt sett. Skall man lyckas med sitt fiske i Ogströmmen är det viktigt att man lär sig att läsa vattnet. Det är även viktigt att man vet att Ogströmmen skiljer sig i vissa avseenden från många andra liknande vatten. Det finns exempelvis gott om riktigt grov gädda och Id i systemet. Nackdelen med detta är att öringen och harren inte vågar stå i de stora lugnselen på samma sätt som i exempelvis i Västerdalälven. Skall du lyckas med ditt fiske i Ogströmmen måste du lära dig fiska i forsen och undvika de lugnare strömselen, som enbart håller gädda, id, abborre och braxen. Att fiska i strömmen kan dock vara mycket svår till en början då nybörjaren oftast varken vet vart han skall fiska samtidigt som han har mycket svårt att se flugan i stark ström. I Ogströmmen är alla platser med lugnt vatten meningslösa att fiska i om du vill ha harr eller öring. Man måste istället leta efter exempelvis blankvatten, bakvatten eller så fiskar man mitt i strömmen. Vad gäller tid för fiske så tycker jag Ogströmmen är ganska stabil i sitt fiske hela säsongen från början av juni till mitten av oktober. Man kan dock se en tendens till att det fångas fler stora öringar i början av säsongen och fler grova harrar mot slutet. <xx>< -- <xx>< -- <xx><
Från 2013-03-22, notis från
DT.se I Ogströmmen finns stora flodpärlmusslor, 50 till 100 år gamla. Flodpärlmusslorna är beroende av öring för att kunna föröka sig. Att det finns musslor i Ogströmmen bidrar till att den är speciellt intressant, fast de planerade åtgärderna i första hand handlar om att ge öringen bättre livsförutsättningar. Ett ökat bestånd av öring bör dock gynna flodpärlmusslan. Då vattendragen rensades för att underlätta flottningen av timmer och massaved förstördes många vattenmiljöer som var värdefulla för fisken. Anläggandet av dammar har dessutom haft en negativ påverkan på fiskens möjligheter att vandra mellan sjöar och vattendrag. I Ogströmmen verkar det i dag finnas mer harr än öring. På några ställen i Ogströmmen har försök tidigare gjorts med att lägga ut sten som togs bort i samband med flottningen. Mikael Melin betecknar dock de åtgärderna som konstgjorda och mindre bra. – Alla material som togs bort och lades upp längs stränderna måste föras tillbaks så att det bildas grundare partier längs med stränderna och djupare huvudfåror ute i strömmen. På så vis ska öringar i olika åldersstadier få passande miljöer. Mikael Melin förklarar att det här är ett långsiktigt projekt. I tisdags kväll bjöd Länsstyrelsen in representanter för fiskevårdsintressenterna i Venjan och Malung samt personal från miljökontoren i Moras och Malung - Sälens kommuner till ett informationsmöte i Öje centrumhus. För att återställa Ogströmmen krävs förmodligen tillstånd från miljödomstolen så nästa steg blir att se över förutsättningarna för att få en sådan miljödom. Därefter kan det bli aktuellt att försöka få ihop pengar till finansieringen. Att återställa hela den två mil långa sträckan kan kosta cirka två miljoner kronor. Det kan gå att få startligt stöd för en del av åtgärderna. – Vi får nog leta i alla lådor, säger Mikael Melin om finansieringen. <xx>< -- <xx>< -- <xx><
(c) Cinclus C 2016 |
|