- Norrbyströmmen - Till startsidan | Fiskevatten i Östergötland
Norrbyströmmen i Nääs mellan Motala och Linköping är en till större delen anlagd put and take-ström som erbjuder "sightfishing" i ett vackert mellansvenskt kulturlandskap. Vattnet kommer från Vättern, vilket för det mesta betyder klart, grönskimrande vatten. Sträckan är ca 700 meter och har en fallhöjd på fem meter. De sju poolerna har ett medeldjup på en meter och fisken framförallt, regnbåge och öring, kommer från Källefall, förutom de bågar och öringar som leker och kläcks i strömmen. I augusti och september har strömmen också kräftfiskepaket som kan kombineras med flugfiske. Norrbyströmmen är ett hyrvatten som upplåts för upp till 10 spön förutom på vintern och den första söndagen och måndagen i varje månad då dagkort kan köpas. Boende Som gäst disponerar du stugan som en del av priset för fisket. I det ingår också finstädning – grovstädning i form av disk och sopning sköter ni själva och lakan ingår ej. Vill du ha fullservice i form av bäddade sängar, frukost och andra måltider, från husmanskost till gourmetmat, så fixar vi det i samarbete med Nääs Kurs och Konferens. De erbjuder också en mängd andra aktiviteter, t ex kräftfiske, smide, kanotturer och fester i det gamla kraftverkets unika miljö. Bokning och information:
Norrbyströmmen på Sverigekartan
Pooler: Sträckan startar med Homepool, nr 1, där vattnet kommer in via ett rör i den södra delen. Medeldjupet är en meter, den är 25 m som bredast och ca 100 meter lång. Botten består av sten och grus. Landtungan öster om Homepool är en glest bevuxen ås. Härifrån får du inte fiska, däremot kommer åsen att erbjuda en perfekt utsiktspunkt för att se fisken och dirigera dina kamrater som fiskar poolen. Pool nr 2, ”konferenspoolen” är skild från strömsträckan och får sitt vatten från ett rör som mynnar sydändan för att ha ständig cirkulation. I konferenspoolen kommer vi att ha riktigt gott om fisk som kan vara lite mindre. Här ska det ska vara enkelt att lära sig flugfiske och chansen att få sitt första flughugg ska vara stor. Konferenspoolen är tom, den ska tätas innan vi kan fylla den. Poolerna 3 till 6 är sammanbundna av snabba strömsträckor och har tydliga inloppsströmmar och nackar. Fallhöjden från nr 2 till nr 6 är drygt tre meter. Medeldjupet är ca en meter och bottnarna är mestadels mjuka. Pool 7 inte grävd utan sannolikt en rest av den gamla strömfåran, som låg hör före kraftverksbyggena. Botten är hård och djupet varierar ner till drygt 2 meter. Vegetationen på den södra stranden är risig och lutar sig över vattnet. Under grenarna lurar storfisken... Norrbyströmmens vatten förenar sig i utloppet återigen med Motala Ström innan den rinner in i Norrbysjön.
Fiskeguider, fiskecharter
Boende/Logi
Redskapsbutiker Hultins Sportfiske, Linköping
Turistinformation -----
Externa länkar
Fiskeartiklar om Norrbyströmmen
När gud kom till Norrbyströmmen.
Norrbyströmmen -smygfiske i klart vatten
Norrbyströmmen - En liten och kristallklar regnbågsfiskepärla
Norrbyströmen - regnbåge och öring i glasklara strömmar
Norrbyströmmen - på väg mot 10 år
Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Norrbyströmmen till oss, maila hit
Från 2010: Fisken står ofta kring stenar, under inloppsströmmarna och på nackarna. Den kan också stå i bakströmmar, och då med huvudet mot strömmen. Därför kan det löna sig att smyga runt och fiska från flera håll. Det är också mycket trevligt, och funkar bra, att fiska i par. En av er smyger fram med ljuset/solen i rätt vinkel och dirigerar den som kastar. Tar du det lugnt så du kommer nära och har bra ljus kan du till och med se nymfen. Lyckas sen din kamrat fiska den tillräckligt nära brukar fisken ta! Uppifrån åsen mellan Homepool och Pool 2 har du mycket bra uppsikt över Homepool, eftersom du står högt ovanför vattnet, men därifrån får du inte fiska. Periodvis är fisken inaktiv. Det är då ännu viktigare att försöka finna de fiskar som rör sig, det är de som förhoppningsvis tar din imitation! De fiskarna står ofta i inloppströmmarna. Hittar du inga aktiva fiskar som äter återstår inte annat än att ta fram det grova artilleriet och hetsa till hugg - zonkers och streamers eller så fiskar du lite bredare med en flicksländenymf... Men fastna inte i tungfisket. Ser du en fisk som vakar - sätt på en meter tunn tafsspets och en liten lätt nymf eller puppa! Slutligen, Norrbyströmmen är ett litet vatten och det är klokt att låta det vila några timmar emellanåt. Är solen stark, ta en tupplur och vänta till kvällen! <xx>< Från 2010: Förslag på basarsenal: <xx>< Från 2010 VINTER.Fisken står mer koncentrerat vid inlopp och djupare partier. Både större tunga flugor som fiskas långsamt nära botten och lätta mellanstora nymfer som får driva in med strömmen under iskanten ger många hugg. Även små mörka nymfer fungerar bra. VÅR. Så fort det kommer lite värme börjar fisken vaka och tar bra på små torrflugor och nymfer. FÖRSOMMAR. Kläckningarna kommer igång på allvar och sjösandsländan som kläcker från mitten på maj till mitten på juni brukar ge ett otroligt roligt fiske. Fisken är utspridd och står och äter där strömmen sätter fart. Smyg och titta ordentligt och gå gärna bakvägen från stugan och sen på sydsidan för att störa Homepool och Pool 3 - 4 så lite som möjligt. HÖGSOMMAR/TIDIG HÖST. Slipper vi den riktiga värmen så vakar fisken bra på kvällar och mornar. Små nattsländor i skymningen är effektiva. SENHÖST. Beror mycket på vädret. Lite vind och stabilt väder brukar innebära mycket myggvak och kanonfiske. Baetis brukar kläcka hela hösten. Små flugor och långa tunna tafsar krävs. Fisken är mindre spridd och vissa delar som annars håller fisk, t ex sträckan mellan Homepool och Pool 3 där det annars alltid står några matglada fiskar är glest besatt, när maten börjar tryta.
<xx>< -- <xx>< -- <xx>< ----- <xx>< -- <xx>< -- <xx><
(c) Cinclus C 2016 |
|
|