Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Nordmarksälven -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Värmland

blå linje

Älv (kallas även Timsälven) i Värmland upprinner i sjön Finnhyttetjärnen ca 13 km norr om samhället Nordmark. Den börjar flyta söderut genom myrmarker ner till Grundtjärnen och sen vidare ner till norra och södra Motjärnarna. Efter tjänarna uppstår ett längre parti med ständiga småforsar och som ligger väldigt vägnära på långa bitar. På vägen in mot Silvbergsfallet finns en fin rastplats vid bron.

Vid området vid Ängvallsbron faller ån mer och de forsar som finns där steniga. Sedan, ner till Tången är det lugnt. Längs detta område finns en del hus och mer åkermark, och vildmarkskänslan avtar något.

Älven mynnar till slut ut i sjön Agen och Lersjön i norra Filipstad.

Största biflöde: Sandsjöälven, Svarttjärnälven.

Nordmarksälven erbjuder varierad natur genom olika landskap. Älvens närområde består av 30 % myrmarker, 10 % sjö, 40 % skog, 15 % åkermark och 5 % bebyggelse.

Fiskarter i: gädda, abborre, sik, öring m.fl.

Fiskevård drivs av Nordmarksälvens FVO

Fiskekort 2015: TuristFiskekortet - Fiska i 46 sjöar i kommunen. Karta för gällande fiskevatten ingår. Finns att köpa på Turistbyrån Filipstad

 

blå linje

Nordmarksälven på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Nordmarksälven

Notiser om Nordmarksälven

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

-----

 

Boende/Logi

-----

 

Redskapsbutiker

-----

 

Turistinformation

Turistbyrån Filipstad

 

Externa länkar

Karta över område, (Extern länk)

 

Fiskeartiklar om Nordmarksälven

Nu vakar öringen igen
På 1950-talet var Nordmarksälven i Värmland ett av mellersta Sveriges bästa öringvatten. Bara en handfull fiskare hade dock tillträde till älven. Sedan kom försurningskatastrofen som slog ut både kräftan och öringen. En liten grupp entusiaster sökte bidrag, kämpade, kalkade och slet några år och resultatet har börjat visa sig nu: Det goda öringfisket är på väg tillbaka i älven som kunnat öppnas som kortfiskevatten. Artikel av Risto O Seppänen som finns att läsa i tidningen Svenskt Fiske nr 7-8, 1984, som ges ut av organisationen Sportfiskarna.

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Nordmarksälven till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2006: Älven är som bäst från islossningen fram till början juli, sen kan den bli väldigt grund... Det är ju inget matfiskvatten utan ett riktigt smygfiskevatten, typ sitta och vänta, krypa på knä och svära lite över buskar och annat skit som är ivägen. En sträckor ser ut som fjällåar med ljus sandbotten, där kan man bli sittande och bara titta på öringarna.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

Från 1984:
- Här har vi 26 km strömmande vatten med öringsfiske på hela sträckan, men än så länge verkar det mest vara bara Filipstadsborna som återupptäckt Nordmarksälvens kvaliteer, hälsar Hilding Nilsson, ordförande i Fritidsfiskarnas Värmlandsdistrikt.

Den sträcka av Nordmarksälven som Hilding Nilsson syftar på börjar ca 12 km ovanför Filipstad och sträcker sig ända upp till Motjärnshyttan. Älven hade bara för några år sedan ett gott rykte som öringsvatten och var knuten till Uddeholmsbolaget och en förening. Man fick "vördsamt be om att få bli medlem".

Men för några år sedan började bl a försurningen tära på det goda öringfisket och krafttag var nödvändiga för att rädda det som räddas kunde. En fiskevårdsförening bildades och restaureringsarbetena startade i ån. Första året kunde man satsa 112 000 kr av bl a statliga medel och två Hälleforskalkare köptes, vilka fortlöpande förser ån med kalk. Omfattande fiskevårdsåtgärder har sedan följt varje år och detta ledde till att Nordmarksälven kunde öppnas som kortfiskevatten.

Det goda öringsfiske som älven varit känd för tidigare har nu börjat komma tillbaka. Dels finns här en berömd ursprunglig öringsstam, dels har man planterat öring i strömmarna. Man planerar att förse vattnet med stödutsättning av öringyngel från egen kläckningsstation i framtiden.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2016

 

 

 

Annonser