Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Härlanda tjärn -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Västergötland

blå linje

Härlanda tjärn är belägen 5 km öster om Göteborgs centrum i området Björkekärr och friluftsområdet Skatås. Sjön är relativt näringsrik. Här simmar både spegelkarp och fjällkarp.  Sjöareal: Knappt 20 hektar. Djup: maxdjup 5 meter.  Botten består av både sandiga och dyiga områden. Västra sidan av sjön har en botten som består av enorma rotsystem.

Sjön är mest känd för karpfisket men sjön erbjuder även bl.a bra gäddfiske.

Tät vass runt sjön försvårar fisket. På östra sidan finns badbryggor som dock inte får användas för fiske under badsäsong. På västra sidan finns en fiskebrygga, som är en populär meteplats där både sutare och karp brukar fångas, största karp 14,3 kg. I Härlanda tjärn finns det ett bra gäddbestånd, den största som har fångats vägde 15,8 kg.

Fiskarter: spegelkarp och fjällkarp, sutare, mört, gädda, abborre & regnbåge.

Fångster: Spegelkarp 16,44 kg ("Brorsan"), fjällkarp 14,1 kg, sutare 3,1 g, gädda 15,8 kg, Spegelkarp 17,4 kg ("Brorsan")

Fiskekort: Gula Kortet kan köpas i kiosken bredvid sjön eller av Sportfiskarna vid Sjölyckan, Alfred Gärdes väg, vid Stora Delsjön.

Regler: Inga båtar är tillåtna.
Det är absolut förbjudet att avliva karp, den skall ovillkorligen återutsättas.

 

blå linje

Härlanda tjärn på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Härlanda tjärn

Notiser om Härlanda tjärn

 

blå linje

Fiskeguider, fiskecharter

------

 

Boende/Logi

------

 

Redskapsbutiker

EL-GE Sportfiske

 

Turistinformation

Göteborgs Turistbyrå

 

Externa länkar

Sportfiskarna

 

Fiskeartiklar om Härlanda tjärn

-----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Härlanda tjärn till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Från 2017, insänt av "Pidde"
På grund av lite besvärliga bottenförhållande, speciellt i den västa delen av sjön där botten utgörs av ett utbrett rotsyste, bör man fiska med ytgående beten eller med "krokskydd". Mitt bästa tips för gäddorna i sjön är att använda flötmetad mört. Fiska relativt grunt, ca 1 meters djup i näckrostäta områden eller i vassbältena. Jag använder ett 15-40 grams flöte, haspelspö och rulle som är relativt kraftiga, på rullen har jag alltid flätlina. Sommarfisket är ofta bra, när det är varmt i vattnet behöver fisken äta betydligt oftare än när det är svalare i vattnet.

<xx><

Från 2015-01
Det finns minst 15 stycken fullgoda swim runt sjön som alla är produktiva. Motionsspåret som går runt hela sjön gör att en trolley förenklar promenaden till swimmen avsevärt. Det som kan vara nackdel med Härlanda liksom mer eller mindre alla sjöar i Göteborg är parkeringen. Det är många karpfiskare som fått sina bilar vandaliserade under nätterna vilket såklart är mycket tråkigt. Men låt nu inte detta skrämma bort er. För Härlanda är en fantastisk sjö med otroligt fina fiskar. Jag tror alla som besökt sjön håller med mig. Dessutom finns det alternativ på parkeringar.

De första karparna släpptes i 1986 och ytterligare en stödutsättning gjordes 2010 på 15 stycken fiskar. Svårt att säga hur många som simmar i sjön men en svag gissning är kanske 60-70 fiskar. Beståndet består mestadels av speglar, men det finnas även en del fjällkarpar. Medelvikten är mycket god med många fiskar över tio kilo. Sjörekordet är en fisk vid namn Brorsan på 17,6 kilo fångad från swimmet ”Marios” år 2012. Två fiskar över 15 kilo finns samt ytterligare två fiskar över 14 kilo bör finnas lite beroende på årstid.

Fisket kan periodvis vara lite lynnigt, men fiskar man rätt kan resultaten bli häpnadsväckande bra. Förmäskning är långt ifrån nödvändigt, men då fisken svarar bra på boilie rekommenderas det. Det är en mycket bra höstsjö då fiskarna får en fantastisk vacker gyllenbrun färg. Dessutom kan det skilja flera kilo i vikt på varje individ gentemot sommaren.

<xx><

Från 2014-03
Här finns mycket fisk och jag har hört om en hel del storfångster men själv har jag bara lyckats fånga gäddor på 1,5 kg och nedåt. Finns flera bra platser att stå på men under badsäsong så är nästan alla dessa väldigt upptagna med folk vilket verkligen försvårar fisket. Om man ska flugfiska där under sommartid så rekommenderar jag att man åker dit när det är riktigt dåligt väder, för att på så sätt få vara i fred.

<xx><

Från 2010-05
En stor fördel är att det inte finns någon braxen. Du kan därför använda små beten och mäsk utan att bli terroriserad av braxen nätterna igenom. Botten består av ömsom sandiga, ömsom dyiga områden. Med lite undersökning hittar du fläckar som ger mycket fin betespresentation.

Utöver en stor spegel karp med namnet "Brorsan" och en stor fjällkarp finns en annan stor karp i sjön som kallas "The Big Linear': Fisken har inte fångats på över tre år och tros väga över 17 kilo om den fortfarande lever och simmar i sjön. Det är ofta mycket liv och rörelse vid Härlanda eftersom tjärnen har en badstrand och promenadstigar runt omkring. Grillfester, joggare och badgäster hör till vardagen när du fiskar. Vill du sitta i lugn och ro, bör du söka efter en metplats som ligger lite mer avskiljt. Kiosken säljer dricka, godis och glass och det finns fem toaletter i anslutning till den. Toaletterna är väl inte "top notch" men slår ändå en kommandomanöver i bushen. Kioskpersonalen fyller dina vattenflaskor och laddar även batterier till mobil och kamera om du ber snällt. Behöver du fylla på matförrådet finns ett Willys affär ungefär en kilometer ner längs Rosendahlsgatan.

 

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

-----

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015

 

 

 

Annonser