Cinclus C Sportfiskeguide, Sveriges alla sportfiskeresurser

- Almaån -

Till startsidan  |  Fiskevatten i Skåne

blå linje

Almaån flyter från Finjasjön vid Hässleholm i norra skåne ut till Helgeån vid Hanaskog. Ca 43 km lång. Biflöde: Lillaå, Hörlingeån, Farstorpsån. Almaåns källflöden är Mjölkalångaån, Matterödsån, Hovdalaån och Tormestorpsån

Almaån är kanaliserad på en sträcka av cirka 3 kilometer 2 mil NV om Kristianstad, just öster om Gumlösa kyrka. Förmodligen är projektet genomfört av de närbelägna godsen Vanås eller Sinclairsholm. Kraftstationer finns vid Brittedal och Spånga

Fiskearter: Abborre, färna, grönling, gädda, id, lax, mört, ål, öring.

Ån är känd för ett bra färna fiske. Färnor på över 3 kilo är fångade. Bl.a fångades en färna på 3305 gram 2001.

Fiskekort:
IFiske.se
Hässleholms turistbyrå
Statoil Grönängsplan, Hässleholm
Säljs också hos privatpersoner i bl.a Fjärlöv och N Sandby.

Fiskesträckor:

Almaåns mellersta fiskevårdsområde (Från utflödet från Finjasjön ner till gräns mot Lien-Aska vid Brittedal)

Almaåns övre fiskevårdsområdeföringing föreningens sträcka av ån börjar vid Finjasjön och sträcker sig ner till Strömsfors och Brittedal. Gränsen går på norra sidan av ån vid gränsen mellan byarna Algustorp och Lien, i ovankanten av Brittedalsdammen. På södra sidan av ån vid gränsen av byarna Nääs och Aska stax nerströms Strömsfors. Fiskekort bl.a genom IFiske.se
Mer info finns på sidan: http://www.almaovre.se/

Almaåns nedre fvo (från Gumlösa ner till utflödet i Helgeån)

blå linje

Almaån på Sverigekartan

Fisketips

Artiklar om Almaån

Notiser om Almaån

 

blå linje

  

Fiskeguider, fiskecharter

----

 

Boende/Logi

----

 

Redskapsbutiker

Sportfiske & VVS bolaget

 

Turistinformation

Hässleholm Turistbyrå

 

Externa länkar

http://www.almaovre.se/ Almaåns Övre FVO

 

Fiskeartiklar om Alamån

----

 

blå linje

Välkommen att skicka in fiskeinfo eller fiskerapporter angående Almaån till oss, maila hit

blå linje

Fisketips/info:

Anders: Färnorna fiskas ofta med bröd eller majs som agn.

<xx><

 

Peter:

Jag brukar börja att fiska färna i April månad då hittar man oftast den mitt i strömmen, eller i strömkanterna. (Det går naturligtvis att fiska färna året runt, men på vintern går det ut på djupare vatten och är då svårare att hitta.)

Stenar som bildar bakvatten, eller grenar som hänger ner i vattnet brukar vara heta "hotspots" om man ska lokalisera färnan, finns där inget sådant, så står den oftast i strömmen/strömkanten.

Ytmete: När jag kommer till ett fiskevatten för att fiska färna, brukar jag börja med att slänga ut 5-6 franbrödbitar i vattnet, för att då se om färnan går upp i ytan och tar det. Kommer det en färna som går upp i ytan, så slänger jag naturligtvis ut, mitt tackel efter, som består av en krok storlek 4-6 direkt knuten på linan utan flöten och tyngder. Efter det är det bara att titta och känna pulsen när just din brödbit försvinner i ett vak.

Då är det ett snabbt mothugg som gäller, för färnan knycker gärna brödbiten annars.

Att "gäddmeta" färna går också naturligtvis bra, då har du ett tackel som består av ett mindre flöte som klarar ca 10 g, tafs (det kan ju komma en gädda), en enkelkrok storlek 4.

Betesfisken tacklar du i munnen, sen är det bara att pröva sig fram, hur djupt du ska ha det, börja på en ½ meter och öka därefter om det skulle vara händelselöst.

Jag brukar bottenmete med ett "paternostertackel", vilket innebär att 30-50 cm upp på huvudlinan knyter du en linbit som är ca 30-40 cm lång, vilken du sedan sätter pärontyngden i. På huvudlinan sitter en krok storlek 2-4. Bete kan användas bröd, eller småfisk.

Naturligtvis går det alldeles utmärkt att flugfiska denna art. Jag har bara gjort det en gång och då använde jag en geting imitation, vilket gav ett flertal hugg.

<xx><

 

Skånska Almaån har levererat fisk på över 3 kilo med någon enstaka topp över 3,3 (3305 gram fångad av David Lannetoft 2001) – men nu har vattendraget släppt ifrån sig två fiskar över 3,4 kilo, varav en över 3,5 kilo, på bara en vecka. Först ut var Ralf Andersson, en erkänt duktig allroundfiskare som bland annat fångade en monstergös på Finjasjön förra året på 9,7 kilo. Ralf fiskade en sträcka som han ansåg riktigt het och han började med att kasta ut ett gäng brödbitar – närmare bestämt en 10-15 stycken! En stor, ensam färna kastade sig över de stora bitarna och åt upp dem alla. När Ralfs krokförsedda brödbit släpptes ut på ån tog färnan den också. Fajten blev hård men snart hade Ralf slutit håvgarnet runt en riktig drömfärna. Fisken vägdes på två olika vågar till 3520 gram och mättes till hela 63 centimeter: – Jag var tvungen att ringa och kolla vad rekordet låg på, det hade jag glömt av. Sen är jag medveten om att alla brödbitar som den sög i sig kan ha gjort 100 gram på vikten, det var ju ett riktigt matvrak, säger Ralf och skrattar. Ralfs fisk är sedermera den 5:e största färna som fångats i Sverige endast överträffad av den/de Emåfiskar som fick syna landbacken våren 2005. Det svenska rekordet innehas av mångsidige Ronnie Johansson och den fisken vägde 3578 gram. Veckan efter Ralfs besök vid Almaån var en annan storfiskspecialist på plats för att pröva lyckan. Johan Tiljander har länge fiskat i det skånska vattendraget och nu hade han åkt till ett favoritställe en halv kilometer från där Ralf tidigare fiskat. Det tog inte så lång tid innan Johan har ett hårt hugg på sin bottenmetade räka och i mothugget svarar fisken med en tung rusning. Allt gick som det skulle och snart kunde hans storfärna vägas till grymma 3440 gram och mätas till 63 centimeter: – Jag utesluter absolut inte att det är samma fisk. Det är lektider och färnorna kan vandra en hel del. Man får titta noggrannare på bilderna och på så sätt bli helt säker, säger en glad Johan som kan lägga ytterligare ett vansinnigt personbästa till sin redan digra svit av drömfiskar. Vill ni läsa mer om Johans fisk så kan ni gå in på Sportfiskegigantens hemsida:

<xx><

 

Från Erik:

Den 22 maj 2012 metade Viktor med bröd i Almaån och fångade en färna på 2,930 kg.

<xx><

 

Från Natte:

Hade hört att stora färnor än en gång hade tagits i Almaån det gjorde att vi blev sugna på att försöka ett pass i ån nu på morgonen idag och förbättra lite pb's då vi inte haft så väldigt stor framgång i den ån första gången vi var där i våras.Alltså daxs för revanch och hoppas att våran andra gång skulle bli snäppet bättre med fisk över kilot iallafall då vi förra gången endast nådde ett par st mellan 0.5-1.0kg där.

Underbart väder för engångs skull så begav vi oss iväg mot hässleholm området alltså.

Väl framme och ett par ställen avklarade och testade så fann vi vad vi tyckte såg ruggigt bra ut för ev stor färna. Döm om förvåningen kom när kusin fick ett rejält napp på sitt flötmete agnat med franskbröd,vid mothugget så spände 9 fots spöt en enorm båge och en rusning på 30-40 meter av fisken fick oss att hoppas på rekord färna. 0.18 lina som håller för 2.8kg så vågade han inte bromsa allt för hårt men lyckades få ett stopp på en väldigt vild fisk som vi inte ens visste vad det var då. Efter ca 25 minuter och en video kamera som rullade för fullt så hade vi inte ens fått se en skymt av vad det kunde vara för sorts fisk,den visade sig i ytan endast någon enstaka gång och så pass långt iväg att man enbart såg en skugga. Svetten började rinna i pannan på kusinen och vi andra stog och luskade vad det kunde vara för något och gissningarna rullade tätt må ni tro Efter yterliggare 20 minuter var fisken inom synhåll och vi fick se en skymt av den lite oftare men det var en verklig fighter med tyngd på sig oxå och väldigt många försök gjorde den för att gå i vass och bland trädgrenar och jag tror att min kusin aldrig mer kommer att köra 0.18 lina i Almaån förmodligen för han var rätt nervös vid detta laget. Ytterliggare minuter gick och fisken kom närmare och närmare och just där vi stog just då vart det en brygga som gick ut i halva ån. När så fisken kom förbi för första gången så fick vi se det som vi absolut faktiskt inte trodde att det kunde vara men i förbi farten kom det en gul/brun avlång fisk som liknade en gräskarp farande och när han även fick se skuggorna från oss så tog det hus i helvete ungefär och han drog iväg på nya dock inte lika långa rusningar som i början men absolut nog så starka ändå. Folk som bor intill ån hade hört plasken och våra skratt/hojt kom nyfikna neråt efterhand och enligt de så hade de inte sett någon ta karp där i den ån innan inte där i allafall. Iallafall så ringde vi killen som ägnat många timmar efter färna där och hörde även med honom om han visste om att det fanns karp där. Svenska rekordet på Färna har ju vart nära att tas just där. Men nej ingen hade sett karp där och vi hade iallafall en på kroken det var fakta och en rejäl bit likaså som var sugen på bröd denna dag.

Efter 1.03h så landade vi karpen som alltså var en gräskarp på 7.3kg och som vägdes och plåtades sedan varligt släpptes åter för att växa till sig. En positiv fiskedag,Med väldigt mycket spänning och en ny art att jaga i Almaån måhända när vi fått den efterlängtade stora färna som vi var och är ute efter sig har visat sig. Denna dag och vår andra gång där gav inga färnor över 1.0kg lite surt men det är så fiske är och tredje gången gillt så får vi jaga vidare på andra sträckor i ett spännande fiskevatten som Almaån har visat sig vara iallafall. Bonusen med karpen var mer än vi kunnat drömma om idag iallafall.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

Notiser:

Från 2004:
Länsstyrelsen i Skåne län har under 2004 haft en automatisk fiskräknare placerad i omlöpet ovanför Brittedals kraftverk i Almaån. Sammanställning och tolkning av den data om fiskräknaren tagit emot är nu klar och totalt har 321 fiskar registrerats - 222 stycken på väg upp och 99 på väg ned. Bland småöring och mellanstor laxfisk märks en och annan stor havsöring och lax samt rejäla vitfiskar.

<xx>< -- <xx>< -- <xx><

 

blå linje

Till Cinclus C Sportfiskeguide startsida

(c) Cinclus C 2015